Op zoek naar tips voor een weekend of week naar Glasgow? Dan ben je hier op het juiste adres! Ons weekje weg naar Glasgow hadden we (voor de verandering) eens op tijd geboekt: een half jaar van tevoren.  Toen wisten we echter nog niet dat ons huis in augustus opgeleverd zou worden… De timing kon wel wat beter, maar uiteindelijk was het ook best lekker om even te stoppen met klussen en geen verhuisdozen meer te hoeven zien!

Waarom Glasgow?

We hadden een aantal eisen waar onze citytrip aan moest voldoen. We gingen in augustus en de bestemming mocht niet te heet zijn. Er moest genoeg te doen zijn voor vijf dagen, maar niet te veel, want anders zouden we geen tijd hebben om alles te bekijken. Daarnaast wilde ik graag naar een stad waar ik nog nooit was geweest. We bekeken verschillende Europese steden en toen kwam Glasgow als winnaar uit de bus. Ik ben vroeger wel eens met mijn ouders met een busreis naar de highlands geweest en ook naar Edinburgh. Glasgow stond toen niet op het programma, dus het was tijd om dat recht te zetten!

De allerbeste tip

Tja, Schotland. Daar regent het! Vaak en veel, en helaas is dat geen fabeltje. Dus neem vooral een regenjas of paraplu mee. Zelfs in augustus, dus. Wij hebben alle dagen regen gehad. Gelukkig had ik er rekening mee gehouden en had ik voor vertrek nog een parka met capuchon aangeschaft.

1. Musea bezoeken

Als het regent ben je eerder geneigd om dingen binnenshuis te gaan doen. Gelukkig heeft Glasgow leuke musea, die ook nog eens gratis zijn! Wij bezochten het Hunterian Museum and Art Gallery in de Glasgow University, het nabijgelegen Kelvingrove Art Gallery and Museum. Beide hebben een heel gevarieerde collectie met uiteenlopende thema’s. People’s Palace and Winter Gardens gaat over Glasgow en haar inwoners, en de Winter Gardens is een grote kas met een botanische tuin. Mijn favoriet was het Riverside Transport museum. Ook als je geen liefhebber bent hiervan is het leuk om er naar toe te gaan en alle bizarre auto’s en andere voertuigen te bekijken. In The Lighthouse vind je verschillende kunstinstallaties (het loopt nogal uiteen) en heb je op de bovenste verdieping een mooi uitkijkpunt over de stad.

2. University of Glasgow

De Universiteit van Glasgow is heel indrukwekkend neogotisch gebouw. Denk aan Downton Abbey of Hogwarts van Harry Potter. De Cloisters met allemaal pilaren zijn erg sfeervol, en achter de universiteit is een uitkijkpunt waar je een mooi uitzicht hebt over de stad. Wij waren er in de zomervakantie, dus het was best rustig.

Het Hunterian Museum en Art Gallery bevindt zich ook op de campus. De wijken er omheen zijn ook erg leuk, met schattige kleine straatjes en hipsterrestaurantjes. Je kunt  in dit deel van Glasgow dus prima een dag(deel) doorbrengen.

3. Street art route wandelen

Deze is voor wanneer het eindelijk droog is ;) Helaas hadden wij niet zoveel zin om door de regen te lopen. Alhoewel, er is zoveel street art in Glasgow dat we zonder te zoeken toch heel veel zijn tegen gekomen.

De stad heeft er echt een project van gemaakt en er zijn supermooie muurschilderingen te zien op bijna elke hoek van de straat. Ik vond het een hele leuke manier om kale muren en straten die er anders triest uitzagen met het bewolkte weer, op te vrolijken.

Op de website van de Glasgow City Council is een route en brochure te vinden over de verschillende street artworks.

4. Naar de highlands! (en de Harry Potter trein)

Als je naar Glasgow gaat, mag je de highlands echt niet overslaan! Schotland staat natuurlijk bekend om de prachtige en ruige natuur en vanuit Glasgow is het prima te bereiken met eigen vervoer of een tour.

Wij boekten een eendaagse tour naar Mallaig, een dorp aan de noord/westkust. Het landschap is echt schitterend met de verschillende glens en lochs! We stopten op de heenweg ook bij het beroemde Glenfinnan viaduct, wat heel bekend is geworden door de Harry Potter films. Onze gids vertelde ook op welke locaties bepaalde filmscènes zijn opgenomen, onder andere voor Harry Potter, Skyfall en ook Outlander. Ik ben fan van de serie Outlander dus ik kon het ook erg waarderen dat we bij het monument voor de Jacobieten en Bonnie Prince Charles stopten.

Vlakbij het dorp Mallaig kom je langs een stukje kust waar het water zo blauw is, dat je je in een tropisch land waant. Het dorp zelf is helaas niet zo bijzonder, het is het eind- (of begin) station van de Jacobite Steam Train, die werd gebruikt in de Harry Potter films. Eigenlijk is het dorp vooral een tourist-trap wat in de uren voor het vertrek van de trein overlopen wordt door toeristen… Maar afijn, de route die de Jacobite Steam Train rijdt is echt prachtig en Harry Potter fans kunnen zich uitleven in de tourist shop in de trein zelf.

De tour die wij boekten heette Glenfinnan, Mallaig & Jacobite Steam Train van Discover Scotland tours. Ik vond ‘m zeker een aanrader!

5. Lekker eten

Ik weet eigenlijk niet of Glasgow bekend staat om haar restaurants, maar we hebben echt ontzettend goed gegeten. De haggis hebben we maar even gelaten voor wat het is…

Onze favoriet was het Indiase restaurant Koolba. Daar vlakbij zit ook het Merchant Square, een soort markthal met allemaal restaurantjes (soort van Foodhallen, maar dan met complete restaurants). Bij Gourmet Burger Kitchen kun je een prima hamburger eten. De kaart is uitgebreid, met verschillende niet zo gangbare (maar wel lekkere!) combinaties.

Als je van donuts houdt, moet je zeker weten naar Tantrum Doughnuts! Het is een ieniemienie klein winkeltje, maar ze hebben superlekkere donuts.Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen fan ben van donuts en alleen een hapje heb geproefd, maar mijn vriend was even in de donut-hemel, haha! Vlakbij zit ook een fijn lunchtentje, The Little Cafe. Deze twee zitten overigens vlakbij het Kelvingrove museum.

6. Stoffen shoppen

Op vakantie probeer ik vaak naar stoffenwinkels te gaan, al moet ik me wel beperken tot de echt bijzondere stoffen omdat mijn bagage anders te zwaar wordt…

Onze Airbnb zat vlakbij een stoffenwinkel die de Fabric Bazaar heet. Het is niet zo’n grote winkel, maar ze hebben leuke stoffen voor een klein prijsje. Ik heb uiteindelijk twee kleuren satijn-crepe gekocht, en een stof die ‘ponjee’ heet (bleek later eigenlijk voeringstof te zijn, maar is ook prima te gebruiken voor een hemdje). Ze hadden ook fantastische aanbiedingen voor garen, dus ik heb flink wat klosjes ingeslagen en kan de komende 5 jaar weer vooruit, ha! Ik heb ook voor een paar euro een zakje met zo’n 20 ritsen gekocht. Daarnaast ben ik ook bij Remnant Kings geweest, dat is kennelijk een grote keten. Daar hadden ze wel een uitgebreid aanbod aan stoffen, maar was het erg duur.

Kortom…

Als vakantiebestemming moet Glasgow vaak het onderspit delven aan Edinburgh, wat ik ook wel een beetje begrijp. Edinburgh heeft een karakteristieke middeleeuwse binnenstad en een imposant kasteel. Glasgow daarentegen is moderner, heeft veel musea en je hebt niet te maken met hordes toeristen waardoor het authentieker aanvoelt. Beide steden hebben hun eigen charme en aangezien de twee maar 75 km (en ongeveer een uur met de trein) uit elkaar liggen, zou ik simpelweg geen keuze maken maar ze gewoon beide bezoeken!