Ik ben een grote fan van cirkelrokken. Het eerste rokje dat ik zo’n 2,5 jaar geleden maakte was een (hele) cirkelrok, en toevallig is de rok die ik als laatste heb gemaakt, ook eentje. Tussendoor heb ik ook verschillende varianten gemaakt, en een aantal jurkjes met cirkelrok. De teller staat inmiddels op zeven!

Maar wat is een cirkelrok nu eigenlijk?

Als je deze rok draagt, is het concept ‘cirkel’ niet zo heel zichtbaar. Als je de rok echter op de grond legt met de taille in het midden, zie je dat het een grote cirkel is. Het doet mij altijd denken aan een cd’tje. Behalve de rok is er nog één ander patroondeel: een tailleband.

Je kunt verschillende groottes maken. Er is de hele cirkelrok, die veel stof neemt en lekker zwierig is. Je ziet dit vaak bij jaren ‘50 mode. Dit formaat is echter niet zo heel praktisch, want met een beetje wind vliegt je rok zo alle kanten op. Bij een halve cirkelrok gebruik je maar de helft van de stof. Mijn favoriet is de maat daar tussenin: een drie-kwart-cirkelrok. Je kunt zelfs een dubbele cirkelrok maken, die wordt echt gigantisch! Bij dit blog van Sewnews kun je goed de verschillen in de volheid van de rok zien. Afhankelijk van de stof die je neemt, kun je of een rits, of een elastiek toevoegen zodat je je rok aan en uit kunt doen (wel zo handig, toch?).

In principe teken je een cirkelrok zelf, maar je kunt ook een patroon kopen. Sew Over It heeft er bijvoorbeeld eentje voor een hele cirkel. Voor het berekenen van de cirkelrok, kun je ook de handige Circle Skirt Calculator van By Hand London gebruiken. Bij Freesewing.org kun je gratis een patroon van een cirkelrok op maat genereren. Dat is mijn favoriete methode en heb ik verschillende keren gebruikt.

1. Mijn eerste rokje: een hele cirkelrok van katoen

cirkelrok

Dit was dus het eerste rokje dat ik ooit maakte. Het is een hele cirkel met een rits middenachter. Hij is gemaakt van katoen, dus heel geschikt voor een beginner. Hij heeft alleen behoorlijk last van het Marilyn-Monroe-syndroom (de rok vliegt omhoog bij elk windvlaagje) dus daar moet ik nog eens iets aan doen. Met z’n jaren ’50 uitstraling was dit rokje ook zeer geschikt voor een concert van The Baseballs ;)

Lees meer: Rokje #1: cirkelrok met appeltjesprint (maar wees gewaarschuwd, het is wel een heel oude blogpost met oude foto’s!)

2. Een halve cirkelrok

Me Made May

Omdat ik de hele cirkel niet zo praktisch vond, koos ik voor een halve cirkel voor mijn volgende rok. Deze rok heb ik gemaakt van een of ander synthetisch stofje. Oftewel: hij is NIET NORMAAL statisch. Ik los dit op door er een onderjurkje onder te dragen. Deze rok draag ik denk ik het vaakst van al mijn cirkelrokken, ook al heeft ie een klein schoonheidsfoutje aan de achterkant.

Lees meer: Rokje #2: halve cirkelrok met midilengte

3. Bruiloftsjurkje met driekwart cirkelrok

bruiloftjurkje

Dit jurkje heb ik gemaakt voor de bruiloft van mijn oom en tante. Ik heb hem helemaal zelf ontworpen en het patroon getekend. Omdat ik een lekker zwierige rok wilde, maakte ik er een drie-kwart-cirkelrok van. De jurk is ook gevoerd dus daaronder zit eigenlijk nog een rok. Sinds de bruiloft heb ik ‘m niet meer gedragen, omdat ik niet echt veel gelegenheden heb om ‘m naar aan te doen. En… een paar jaar terug paste ie toch iets beter ;)

Lees meer: Zelfgetekend strapless jurkje voor een bruiloft

4. Halve cirkelrok van rood fluweel

Me Made May

Dit is het enige cirkelrokje waarbij ik een tailleband met elastiek heb gemaakt in plaats van een rits. De velours de panne is namelijk stretchy genoeg daarvoor. Ondanks dat ik dit op de foto een heel leuk rokje vind, draag ik ‘m bar weinig. Toen ik hem voor het eerst droeg, kroop hij namelijk de hele tijd omhoog. Ik weet niet of dat toen aan mijn lange jas lag (denk het wel eigenlijk), maar sindsdien heb ik hem amper gedragen. De fluwelen stof heb ik voor 2 eurootjes op het Stoffenspektakel gekocht, en is eigenlijk wel precies het soort kwaliteit wat je voor 2 euro de meter kunt verwachten.

Ik weet niet zo goed waarom, maar hier heb ik nooit een aparte blogpost van gemaakt. Nou ja, misschien komt ie nog een keer!

5. Freesewing Sandy cirkelrok met onderrok

Sandy gratis cirkelrok

Dit was de eerste keer dat ik het Freesewing patroon maakte. Eigenlijk zijn het twee cirkelrokken, want omdat de viscose zo dun was, maakte ik ook een onderrok. Die stelde ik in op een kwart cirkel. De rok zelf is echter geen halve cirkel, maar net iets kleiner. Voor een halve stel je het in op 50%, en dit is 45% omdat het anders net niet paste op de stof. Superhandig! Dit rokje heeft trouwens ook een zak (eentje, want in de andere zijnaad zit de rits).

Lees meer: Sandy, een gratis patroon voor een cirkelrok op maat

6. Kerstjurk met halve cirkel

fluwelen kerstjurk

Mijn kerstjurk van donkergroen fluweel, is een combinatie van het Kommatia Cannes patroon voor de top, en daaronder een halve cirkelrok. Eigenlijk wilde ik de rok nog wel breder maken, maar helaas had ik geen stof meer. Deze jurk heeft overigens ook geen rits, omdat de stof genoeg meerekt om ‘m over mijn hoofd aan te kunnen trekken.

Lees meer: Baby, It’s Cold Outside: mijn fluwelen kerstjurk

7. Cirkelrok van 70% voor oud & nieuw

cirkelrok

Ook deze rok is gegenereerd via Freesewing en is geen driekwart (75%) cirkel, maar eenje van 70%, want wederom paste het net niet op mijn stof. Ik vind het echt superhandig dat ik al die tussenmaten kan gebruiken zodat ik zo goed mogelijk gebruik kan maken van de stof! Deze rok heeft dezelfde kwartcirkel onderrok als de andere Sandy.

Lees meer: Zwart met gouden Sandy cirkelrok voor oud & nieuw

Zeven cirkelrokken

Zo, dat waren dan alle zeven versies! Ga ik er nog meer maken? Misschien, als ik een stof tegenkom die ik perfect bij een cirkelrok vind passen. Rokken zijn volgens mij het gemakkelijkste kledingstuk om als beginner mee te beginnen. Als ik mijn eerste zelfgemaakte rokjes vergelijk met de laatste, zie ik dat ik in de tussentijd best veel heb geleerd!

Wat vind jij van cirkelrokken?