Over een krappe maand is het alweer Sinterklaas! En natuurlijk volgt Kerstmis daar weer snel op. Zoals ik eerder al schreef, het is vaak moeilijk iemand iets leuks cadeau te doen als je zelf niet echt bekend bent met deze hobby. Dus ben je op zoek naar een naaicadeau voor iemand die zijn of haar eigen kleding naait, dan kun je hier terecht voor (hopelijk) wat inspiratie! Eerder gaf ik al tips voor mijn favoriete boeken en naaitijdschriften.

Stoffen

Een mooie stof is natuurlijk een superleuk cadeau om te geven. Maar het is wel heel moeilijk om een goede keuze te maken. Een cadeaubon voor een (online) stoffenwinkel is daarom een handige optie.

Ben je wel goed bekend met de smaak van de ontvanger? Dan kun je het er op wagen en stof aanschaffen. Let er wel op dat je niet te weinig koopt. Uit 1 meter stof kun je misschien een kort kokerrokje maken, maar niet veel meer. Zelf houd ik meestal ongeveer 2 tot 2,5 meter aan als ik nog niet weet wat ik van de stof ga maken.

Naaihulpjes

Er zijn heel veel slimme ‘naaihulpjes’ ontwikkeld, die niet per se nodig zijn, maar wel handig zijn. Ik vind ze daarom perfect als cadeautje: je koopt het niet zo snel voor jezelf omdat het eigenlijk een beetje overbodig is.

Een voorbeeld hiervan zijn een magnetisch speldenkussen, wondertape, zoommaatje, naadtoeslagmagneet, omkeerhaak, biaisbandvormer en een hoek- en kantenvormer. Vooral van het merk Prym zijn heel veel handige hulpjes te vinden.

Eigen labels

Dutch Label Shop

De perfecte finishing touch voor een zelfgemaakt kledingstuk, is natuurlijk een eigen kledinglabel! Via de webshop van Dutch Label Shop kun je heel gemakkelijk persoonlijke labels ontwerpen. “Made by ….” of “Handgemaakt door …” met een icoontje ziet er al meteen superleuk uit. Hoe zo’n label er precies uitziet en hoe het in z’n werk gaat, kun je lezen in mijn blogpost Je eigen kledinglabels met Dutch Label Shop.

En, Dutch Label Shop was zo aardig om voor mijn lezers een kortingscode cadeau te doen! Met de code “KarinKayNL15” krijg je tot 25 december 15% korting op je bestelling. Ook leuk als je ze aan jezelf cadeau wilt doen ;)

Cursus of workshop

Ik vind het heel leuk om een activiteit te geven. Zo gaf ik eens een bierproeverij en een drumles cadeau. Veel naai-scholen geven vaak ook cursussen of lezingen. Denk aan bijvoorbeeld een uitgebreide les over modehistorie, een introductie in een bepaalde soort borduren, stof bedrukken of een workshop waarin je je eigen schoenen kunt maken.

Afhankelijk van het niveau is het natuurlijk ook leuk om dit met z’n tweeën te doen! Om een leuke cursus te vinden zou ik gaan zoeken naar een naaischool of creatief instituut in de buurt en daar het cursusaanbod bekijken.

Naai ‘merchandise’

Hiermee bedoel ik spulletjes die iets met naaien te maken hebben. Zoals een mok met een naaimachine-afbeelding, linnen tasjes met grappige spreuken of een poster/print voor aan de wand. Je kunt ook aan sieraden denken, zoals een kettinkje in de vorm van een schaartje of knoop.

Zelf vind ik de posters en pins van Crafted Moon echt helemaal fantastisch! Via Etsy.com kun je ook allemaal leuke pins vinden.

 

Welke naaicadeautjes vind jij geslaagd om te geven? Of als je wel eens een naaicadeau hebt ontvangen, wat was jouw favoriet?

Dit artikel is in samenwerking met Dutch Label Shop. Meer informatie over gesponsorde blogposts is te vinden in mijn disclaimer.