Ik weet het, het voelt alsof het nog maanden duurt voordat het december is. Maar het is toch al echt bijna november, wat betekent dat de feestmaand bijna voor de deur staat! In dit artikel vind je cadeautips voor iemand die graag zelf kleding naait.

Het is vaak moeilijk om een leuk cadeau te vinden als je zelf niet thuis bent in de hobby. Dus heb jij een geliefde, moeder, zusje, vriendin of wie dan ook die haar eigen kleding (of voor anderen) naait en je een leuk cadeau voor Sinterklaas of kerst wilt geven? Of ben je op zoek naar iets leuks voor jezelf? ;) Dan ben je hier op het juiste adres!

Dit artikel is het eerste deel waarin ik boeken en tijdschriften over naaien behandel. Volgende week kun je een lijstje verwachten met nog meer cadeautips.

Boeken over zelf kleding naaien

Naai je complete garderobe op maat

Naai je complete garderobe op maatIk ben nogal fan van dit boek en heb er verschillende kledingstukken uit gemaakt. In dit boek staan zo’n 30 verschillende patronen. Het merendeel zijn damespatronen, maar er zijn ook een aantal voor mannen en kinderen. Bij elk patroon wordt een nieuwe techniek onder de loep genomen, waardoor het ook een handig boek is als naslagwerk.

Qua niveau begint het vrij gemakkelijk en wordt het steeds een beetje moeilijker. Daarom vind ik het een leuk boek want het wordt niet snel te simpel.

Bestel ‘m hier: Naai je complete garderobe op maat, Tessa Evelegh

Handboek naaitechnieken

Handboek naaitechniekenIk kwam het eerst voor het eerst in aanraking met dit boek op een naaicursus. Het is een ontzettend handig naslagwerk waarin je vrijwel alles wat over naaien gaat, tegenkomt. Wat ik het fijnste aan het boek vind zijn alle uitgebreide beschrijvingen en tekeningen van technieken, zoals het maken van een mouwsplit, zakken of knoopsgaten. Het is echt zo’n boek waar je naar grijpt als je wilt weten hoe je ook alweer iets aan moet pakken. Voor zowel beginners als gevorderden.

Bestel ‘m hier: Handboek naaitechnieken, Alison Smith

200 jurken

200 jurkenDit boek heb ik zelf niet, maar ik zie geregeld jurken uit dit boek langskomen op verschillende online naaicommunities.

Het idee is dat het boek 20 patronen voor jurken heeft, maar je kunt al die onderdelen met elkaar uitwisselen.
Zo kun je eindeloos variëren en wel 200 verschillende jurken maken. 200 patronen voor 30 euro vind ik best wel een koopje!

Bestel ‘m hier: 200 jurken, Evelien Cabie

Droomjurken

droomjurkenDit lijkt me zo’n ontzettend tof boek! Er staan zo’n 10 patronen in van “klassieke” jurken. Dus denk aan Audrey Hepburn’s Little Black Dress, Marilyn Monroe’s witte halterjurk of een chique Jackie Kennedy jurk. Echt een leuk boek voor iemand die van Hollywood-glamour houdt!

Voor elk patroon is er ook een variant, waarbij de jurk een modernere uitstraling krijgt. Lijkt me erg handig, want dan kun je hem elke dag aan in plaats van dat je het idee hebt dat je naar een verkleedfeestje gaat.

Bestel ‘m hier: Droomjurken, Sara Alm

Jurken 2 van La Maison Victor

Jurken 2 La Maison VictorDit boek is een verzameling van jurkpatronen uit het La Maison Victor tijdschrift. Het bevat 15 patronen en het lijkt me een heel fijn boek als je van de ongecompliceerde LMV-snit houdt.

Als de ontvangster al een abonnement heeft op La Maison Victor, zou ik het niet cadeau doen omdat er geen nieuwe patronen in dit boek staan.

Bestel ‘m hier: Jurken 2, La Maison Victor

Tijdschriften voor zelfmaakmode

Je kunt er voor kiezen om een enkel tijdschrift cadeau te doen (sommige kun je gewoon in de supermarkt halen- lekker gemakkelijk bij het boodschappen doen) of zelfs een abonnement te geven. Het Googlen naar de abonnementen zul je helaas even zelf moeten doen, want er zijn verschillende bedrijven die abonnementen aanbieden. Check natuurlijk wel eerst even of de persoon die het cadeau ontvangt, niet al een abonnement heeft.

Cadeautips naaitijdschriften

Dit zijn een aantal gangbare en Nederlandstalige tijdschriften voor zelfmaakmode:

Burda

Dit tijdschrift is verkrijgbaar in de supermarkt. Burda is van oorsprong Duits en ik vind het altijd een best chique uitstraling hebben. Er is ook een Burda Easy voor beginners, maar in het algemeen vind ik dat je hier wel een beetje naaiervaring voor moet hebben.

Knipmode

De goeie ouwe Knip is ook in de supermarkt te vinden, net zoals haar kleine zusje Knippie, voor kinderkleding. Ik ben zelf niet zo’n fan van de Knipmode en ben er sinds kort achter gekomen dat de doelgroep dames van 55+ is. Toch doen ze hun best om moderner over te komen.

La Maison Victor

Dit tijdschrift noemde ik eerder al even. Het is een Belgisch naaitijdschrift dat in het Nederlands verkrijgbaar is. LMV heeft een wat hippere, jongere uitstraling met een meer rechttoe-rechtaan stijl. Draagt degene waarvoor je een cadeautje zoekt in het algemeen weinig tierlantijntjes? Dan is dit waarschijnlijk een goede keuze. Je kunt het tijdschrift online bestellen, maar er zijn ook aantal verkooppunten in Nederland, deze vind je hier: Winkelpunten.

MyImage

Dit tijdschrift heeft werkbeschrijvingen in vier talen, waaronder ook in het Nederlands. Ik denk ook dat dit tijdschrift wat meer gericht is op iets jongere mensen met een wat meer basic kledingstijl. Ook dit tijdschrift heeft een kinder-variant, deze heet B-Trendy. MyImage is in sommige supermarkten en AKO’s verkrijgbaar, maar je kunt hem ook gemakkelijk online bestellen.

Nog meer cadeautips

Volgende week kun je nog een artikel verwachten met cadeautips. Dit was de “papieren” versie, in de volgende editie gaat het over naaihulpjes, fournituren, stoffen, labels en dergelijke. Stay tuned!

 

Dit artikel bevat een affiliate links naar bol.com. Wanneer jij via deze links iets koopt, ontvang ik een klein percentage van jouw aankoop. Meer informatie hierover vind je in mijn disclaimer.