Na mijn eerste Catalina-jurk, die echt supercomfortabel is, vond ik dat ik er nog eentje nodig had! Dit keer besloot ik hem van geweven stof te maken. Ik gebruikte rode viscose met een printje van veertjes dat ik een tijdje geleden op het Stoffenspektakel heb gekocht.

Wat vinden jullie trouwens van mijn hoed?! Ik ben al een tijdje op zoek naar een grote ‘floppy’ hoed en kwam er eindelijk een leuke tegen bij de H&M.

De Catalina-jurk

Catalina Blank Slate Patterns

Zoals ik bij mijn vorige versie al schreef, de Catalina-jurk van Blank Slate patterns is heel veelzijdig. Je kunt hem van stof met of zonder stretch maken en je hebt veel opties om hem aan te passen. Ik ging opnieuw voor de kapmouwtjes, want die vind ik de leukste. Ik besloot om voor de versie met knoopjes in het lijfje te gaan, want dat vond ik goed bij de stof passen.

Lijfje met knoopssluiting

Mijn eerste Catalina-variant had een veel te breed lijfje. Door de fladderigheid van de stof was dat echter niet goed te zien en was het prima. Maar dit keer besloot ik om in plaats van maat S, de XS te maken. Ik wist wel dat dat eigenlijk niet zo logisch is als je hem van geweven stof maakt omdat het minder rekt, maar hij was zoveel te breed dat ik het wel aandurfde.

Toen ik het voorpand had voorbereid op de knoopjes door middel van een strook vlieseline, en voor- en achterpand aan elkaar had gezet, kwam ik erachter dat hij niet goed paste… Het was toch te krap bij de buste.

Catalina-jurk met zakken

Ik hou van jurken met zakken!

Ik krabde mezelf eens achter het oor om erachter te komen hoe dat nou kwam. Mijn verklaring was dat de versie met knoopjes, hetzelfde patroondeel gebruikte als de versie zonder knoopjes. Dus door het twee keer omvouwen van de stof, werd hij al een flink aantal centimeters krapper. Ik vroeg er naar in de Blank Slate Patterns Faceboekgroep, waar er me erop gewezen werd dat het voorpand voor de twee versies helemaal niet hetzelfde is. Ik had echter de versie van de vorige keer gebruikt en daar had ik het extra deel voor de knoopsluiting al afgeknipt. Oeps! Ik heb dus het patroon nog een keer uitgeprint, nu mét extra strook voor de knoopjes. Zo had ik er 3 centimeter aan elke kant bij, en paste ie prima!

De parelmoeren knoopjes vond ik in een potje met knoopjes dat ik van mijn moeder heb gekregen. Het maken van de knoopsgaten werd een beetje een gedoe, dus ik heb alleen de bovenste twee knoopjes echte knoopsgaten gegeven. De rest heb ik gewoon vastgenaaid.

Ik was ook van plan om een klein mandarijns kraagje te maken. Helaas pakte dat zo slecht uit dat ik hem maar weer verwijderd heb. Ik heb de halslijn afgewerkt met biaisband, wat ik toevallig in precies dezelfde kleur had liggen.

De tunnel

Blank Slate Patterns Catalina

Rambo kwam gezellig kijken!

Helaas kwam ik nog een struikelpuntje tegen. Bij de knit (gebreide) versie van het patroon, gebruik je een andere constructie voor de tunnel voor het elastiek. Nu moest ik de stof verschillende keren omvouwen en vervolgens weer vastnaaien.

Ik had het elastiek ingeregen, wat op zich wel ging, maar door al dat gevouw van de stof zat het elastiek zó strak, dat je het duidelijk zag zitten. Aan de binnenkant was het vreemd genoeg wel mooi… Iemand op Instagram zei dat ze gewoon een losse tunnel ging maken in plaats van het dubbelvouwen van het lijfje en rok en dat ga ik de volgende keer ook proberen. Uiteindelijk heb ik het opgelost door een smaller stuk elastiek te gebruiken. Dat zit misschien ietsje minder comfortabel, maar het ziet er een stuk beter uit.

Het resultaat

Catalina dress

Ook al was deze toch iets pittiger om te maken dan de eerste, ben ik erg blij met mijn nieuwe Catalina jurk! Hij zit echt superlekker en ondanks het hoge comfort-gehalte, zie je er niet slonzig uit. Een fijne aanwinst voor mijn kledingkast!

Blank Slate Patterns Catalina Blank Slate Patterns Catalina

Heel erg bedankt aan Leonie Driessen voor de foto’s!