Meestal maak ik een project in één keer af. Ik heb bijna nooit UFO’s; unfinished objects rondslingeren, want daar word ik onrustig van. Dit keer maakte ik echter een uitzondering. Ik was bezig met het maken van mijn sneakers en tussen schoen rechts en links had ik zin om even iets anders te doen. Het Blanc t-shirt bleek een perfect ‘tussendoortje’!

Het Blanc t-shirt van Blank Slate Patterns

Blank Slate Patterns - Blank t-shirt

Dit basic t-shirt is een gratis patroon van Blank Slate Patterns. Hij zit automatisch in je winkelmandje als je iets bij hen bestelt. Toen ik het patroon van de Catalina-jurk won, kreeg ik daar dus gratis het t-shirt bij. Via de Facebook groep kun je ook een code vinden waarmee je het gratisss kunt downloaden, die details staan onder bovenstaande link.

Het is een basic t-shirt met aangeknipte mouwtjes. Het bestaat daardoor maar uit twee patroondelen en neemt heel weinig stof in beslag. Een goede manier om je restantjes op te maken, dus! In de beschrijving staat dat je een yard (0,92 cm) nodig hebt. Ik heb mijn Blanc shirt een stukje ingekort omdat ik niet zo lang ben en ik had genoeg aan ongeveer 75 centimeter.

Oud-groene mysteriestof van Driessen

Er zijn maar weinig pastelkleurtjes die ik draag, maar voor groen maak ik een uitzondering. Deze kleur valt een beetje tussen oud-groen en mintgroen in en is helemaal mijn ding. Toen ik het op het Stoffenspektakel vorig jaar in de kraam van Driessen Stoffen zag liggen, wilde ik het meteen hebben. Helaas was het maar het laatste stukje op de rol, en dat was net een meter. Het duurde daardoor even voordat ik had bedacht wat ik ermee ging doen.

Ik weet niet wat voor stof het precies is. Volgens mij zei de verkoper toen iets met linnen in, maar daar lijkt het niet op. Het heeft wel rek, valt mooi en is iets dikker dan normale jersey. Er zit ook een beetje een structuurtje in. Het lijkt een beetje op pique-stof, waar volgens mij ook polo’s van worden gemaakt.

Gratis patroon t-shirt

Het operatie-shirt

Ik pas bovenstukken altijd nadat ik de schoudernaden heb genaaid en de zijkantjes aan elkaar gespeld. Toen ik dat nu deed en in de spiegel keek, dacht ik meteen “operatiehemd”! Het is vrijwel in dezelfde kleur als ze in het ziekenhuis dragen en de halsopening hielp ook niet mee.

Mijn basic t-shirt moest dus een stuk minder basic worden. Allereerst heb ik de halslijn uitgediept en ronder gemaakt. Dit deed ik aan de hand van het Plaintain patroon van Deer and Doe. Daarvan heb ik ook het patroondeel voor de halsboord gebruikt.

blank t-shirt

Ik besloot om op de schouders een kleine versiering toe te voegen, in de vorm van een witte streep. Met mijn Knipmode jasje kwam ik er achter dat het heel gemakkelijk is om zelf biaisband te maken. Ik gebruikte hiervoor een ander restantje, dit keer de witte stof van mijn LMV Odette top. Deze heeft ook een structuurtje, dus dat vond ik er leuk bij passen.

Gratis patroon t-shirt

Het resultaat: een not-so-basic basic t-shirt

Deze mysterie-stof heeft heel goed uitgepakt, en ik vind het t-shirt mooi vallen. Door het streepje wordt het best wel een sportief shirt. Helaas is het streepje niet perfect gelukt, maar dat zie je alleen als je er met je neus bovenop staat. Hij is iets dikker als normale jersey, en daarom vind ik ‘m erg lekker zitten. We trokken er op uit om foto’s te maken tijdens een van de abnormaal warme dagen in februari en het was heerlijk om met korte mouwen buiten te zijn!

Gratis patroon t-shirt

Maak jij meestal alles meteen af, of maak je ook ‘tussendoortjes’ zoals dit t-shirt?