Toen we nog in Utrecht woonden, zat er een Kringloop in onze buurt waar ik af en toe een kijkje nam. Meestal had ik niet zo’n succes (ik hoop altijd om een schat aan naaitijdschriften en stoffen te vinden), maar toen stonden er opeens een aantal antieke handnaaimachines op het schap!
Je ziet wel eens van die antieke typemachines bij schrijvers in de kast als decoratie staan. Ik lift mee met de trend, maar dan met een antieke naaimachine als pronkstuk!
Een antieke Singer naaimachine
Omdat ik een Singer naaimachine heb, viel mijn oog meteen op het Singer exemplaar. Er was ook eentje van Vesta, maar die zat muurvast toen ik ‘m probeerde. De Singer draaide echter soepeltjes en de schildering op de body vond ik echt fantastisch. De opberg/stofkap zat er ook bij.
Ik heb er een tientje voor betaald (koopje!) en opgehaald met de auto, want deze naaimachines zijn echt loodzwaar (ik vermoed dat ie 15 kg weegt). Ik heb aan mijn vader gevraagd of hij ‘m wilde openmaken en oliën, en hij loopt weer als een zonnetje. Stiekem had ik gehoopt dat er nog iets onderin de naaimachine verstopt zou zijn, helaas was dat niet zo… Bij antieke spullen gaat mijn verbeelding racen en stel ik me voor wat voor ‘leven’ de spullen eerder heeft gehad. Wie heeft er mee gewerkt? Wie is blij geworden van een nieuwe jurk of broek die met deze naaimachine is gemaakt? En hoe lang heeft hij bij iemand op zolder staan te verstoffen toen elektrische naaimachines werden uitgevonden?
Ik verbaasde me erover hoe zo’n ouderwetse naaimachine werkt en hoe geavanceerd hij is voor de tijd waarin hij is gemaakt. Er zit een spoelhuisje in wat van links naar rechts schiet (het ziet er uit als een soort van kogel), met daarin een heel schattig langwerpig spoeltje.
Je komt bij het spoeltje door de klepjes open te sluiten, en dan is er een soort van mechanisme die het spoeltje omhoog wipt. Als je aan het wiel draait terwijl de klepjes open staan, zie je het spoeltje van links naar rechts schieten. Hij heet dan ook in het Engels een “shuttle”.
De staat van mijn naaimachine is helaas best wel slecht. Zo is het wieltje waarmee je spoeltjes kunt opwinden, vergaan. Dat is echter het enige wat de tand des tijds niet heeft doorstaan. Daarnaast zijn de schilderingen/tekeningen her en der vervaagd en toen ik hem vergeleek met foto’s van hetzelfde model in betere staat, bleek dat het klepje op het opbergvakje aan de rechterkant mist. Eerder dacht ik dat het gewoon zo hoorde.
Maar voor een tientje is dit een prachtig pronkstukje voor mijn naaikamer! Omdat er een naald bij zit, zou het me ook wel eens wat lijken om er echt iets mee te naaien. Maar het enige spoeltje bevat heel weinig garen, en het opwindwieltje is dus kapot… Maar wie weet kom ik nog eens in een kringloopwinkel volle spoeltjes tegen?
Research naar mijn antieke naaimachine
Natuurlijk wilde ik meer weten over mijn antieke naaimachine en vooral hoe oud hij is. Gelukkig hebben alle antieke Singer naaimachines een serienummer waar je een hoop informatie uit kunt halen. Deze informatie vond ik aan de hand van het serienummer:
Mijn naaimachine is het Singer model 48K en werd gemaakt tussen januari 1904 en juni 1905. Hij werd gemaakt in Kilbowie in Schotland, de grootste Singer-fabriek. De mijne heeft het serienummer J, waarvan iets meer dan 12 duizend exemplaren werden gemaakt. Je kunt dus stellen dat hij met zijn 115 jaar antiek is, maar geen zeldzaamheid.
Hele uitgebreide informatie over dit model én de handleiding kun je op deze website vinden: Needlebar. Deze website heeft ook informatie over andere antieke naaimachines van allerhande merken. Als je ook een antieke Singer hebt gevonden, kun je met behulp van het serienummer op deze website achterhalen hoe oud de jouwe is (en hoe zeldzaam).
Tijdens mijn research heb ik ook een heleboel extra dingen geleerd. Zo duurde het vroeger 14 uren om een mannenoverhemd met de hand te naaien. Maar in die tijd had iedereen ook maar een paar verschillende kledingstukken. Met de komst van de naaimachine kon men al binnen anderhalf uur (volgens Wikipedia- zo snel kan ik het niet!) een overhemd hebben. Fantastisch, zou je denken. Echter was dit verre van fantastisch voor de naaisters die zich geen naaimachine konden veroorloven. Sterker nog, toen een concept voor een naaimachine werd uitgevonden, werd er zo hard tegen geprotesteerd dat deze zijn vernield, uit angst dat men zonder werk kwam te zitten. Daarnaast heb ik ook veel gelezen over meneer Singer himself, die tientallen kinderen kreeg en verschillende keren (soms vrijwel tegelijkertijd) getrouwd was.
Mijn antieke Singer staat nu op een lage kast in mijn naaikamer. Omdat het ook de kast is waarop ik veel spulletjes even tussendoor neerleg, staat hij niet echt in de spotlight. In mijn nieuwe naaikamer zal dat echter wel zo zijn, daar krijgt hij een ereplekje in de stellingkast!
Wat vind jij van zo’n antieke naaimachine als decoratie?
Wauw ik vind deze naaimachine echt onwijs tof!
Dankjewel Ilona!
Heb de mijne vandaag binnen gekregen. Heb hem ook ff uitgeprobeerd. Ben er heel erg blij mee. Ben ff gaan google naar lange spoeltjes en ben zo op je site belandt. Heb gebruik gemaakt van de site om te kijken hoe oud de mijne is. Hij is van mei 1930 en er zijn er 5000 van. Ook leuk om te weten toch😉 Nu wil ik graag weten waar ik die lange spoeltjes kan kopen. Weet iemand waar ze nog te koop zijn? Buitenland is ook geen probleem mocht iemand een site weten let me know. Bedankt en wens iedereen veel plezier met de antieke naaimachine.
Groetjes
Noortje
Wat leuk! En fijn dat de lijst ook voor jou meer informatie kon verschaffen. 5000 exemplaren is niet echt veel dus hij lijkt me dan redelijk moeilijk te vinden!
Oef, die lange spoeltjes zou ik zelf ook nog wel een paar van willen. Een tijdje geleden zag ik bij de kringloop een andere antieke naaimachine. Daar zaten wat fournituren in, waaronder die spoeltjes. Maar om nu nóg een antieke naaimachine te kopen, vond ik een beetje te ver gaan, haha! Als je googled op “antique Singer bobbin” kom je er wel wat tegen, waaronder deze advertentie op Etsy: https://www.etsy.com/nl/listing/673921698/echte-antieke-singer-klosje-voor Volgens mij is dit mijn spoeltje, misschien gebruikt de jouwe dezelfde? Succes in ieder geval, ik hoop dat het lukt!
Wat leuk! Ik heb de naaimachine van mijn oma,ik heb er zelf op leren naaien 60jaar geleden,nu wil ik mijn kleindochter er op leren naaien .Ik heb ronde naalden maar deze passen niet,welke kan ik erin zeteen en nog belangrijker waar zijn ze te koop?Ik verneem het graag van je,Ina.
Hi Ina, wat leuk dat jullie het gaan proberen op zo’n oude machine :) Ik weet niet precies wat je bedoelt met ronde naalden? Alle naaimachinenaalden hebben toch een platte zijkant? Ik heb nog even naar de naald bij mijn machine gekeken maar daar staat alleen een nummer op, geen merk of iets dergelijks. Het viel me wel op dat ik hierbij de platte kant aan de voorkant moet doen, anders past hij niet in de opening. Bij mijn ‘moderne’ naaimachine is dat net andersom.
ik vond een oude singernaaimachiene op zolder ,in een kist maar je raad het al ik heb de sleutel niet .
dus mijn vraag is hoe krijg ik die kist open zonder hem te beschadigen ?
Oei, dat lijkt me een lastige. Misschien moet je hem meenemen naar een slotenmaker en kunnen ze hem daar gemakkelijk openen? Voor mijn gevoel moet zo’n oud slot gemakkelijker zijn dan de hedendaagse met allemaal extra slimme beveiliging…
Ik heb een naaimachine van mijn oma. Zij is 38 jaar geleden overleden. Qij zijn van plan zolder op te ruimen. Ik zal eens kijken welk merk en zo. Ik ben weer begonnen met zelf kleding maken. Kijken hoe het werkt! Ben benieuwd.
Veel plezier! Ik vond alleen al het uitzoeken van de oorsprong al heel leuk :)
Dag Karin,
Deze is prachtig. In mijn ouderlijk huis staat nog een prachtige oude trapnaaimachine, met de letters ‘Singer’ in gietijzer in het gedeelte onder de tafel. Mijn moeder gaat verhuizen en wil hem wegdoen en ik heb geen ruimte in huis, tot mijn spijt. Ik ben op zoek naar een echte liefhebber om deze over te nemen.
Wij hebben zelf nog een singer uit 1904 en een naumann uit de jaren 30 en deze zijn nogsteeds in gebruik, mijn vriendin gebruikt haar singer voor wanneer ze geen zin heeft om de electrische naaimachine te pakken. Die oude singer staat namelijk toch in de woonkamer. Deze machine viel letterlijk uit elkaar maar na wat werk is het een fijne machine voor kleine dingen(Ze verkopen trouwens nogsteeds rubber wieltjes voor het wind mechanische)
De naumann wordt door mijzelf gebruikt. Ik gebruik deze vooral voor aanpassingen of reparatie van kleding.
Het blijven fijne machines om mee te werken