Ook al is het toevoegen van een voering meestal wel wat extra werk, toch vind ik het bij veel naaiprojecten een fijne oplossing of toevoeging aan het kledingstuk. Ik ben redelijk lui uitgevallen wat betreft kledingmaken, maar deze extra stap vind ik toch vaak wel de moeite waard!
Laatst was ik een spijkerjasje aan het maken waarbij ik concludeerde dat een voering toch echt wel fijner zou zijn. Terwijl ik er eentje aan het free-stylen was, besloot ik om er ook een blogpost aan te wijden.
Het jasje hier boven op de foto is overigens het Kai-colbertje van La Maison Victor.
Wat is een voering?
Als je al naait of interesse hebt in mode dan zul je vast al wel weten wat een voering is. Maar aangezien dit artikel “alles over voering” heet zal ik het er toch maar even in zetten, dus voor de volledigheid:
Een voering is de stof waarmee een kledingstuk aan de binnenkant is bekleed.
Een voering kan volledig zijn, dus waarbij het een soort van kopie is van het kledingstuk. Het kan ook een half of gedeeltelijk gevoerd zijn, bijvoorbeeld bij een top of jasje waarbij alleen het voor- en achterpand is gevoerd, maar de mouwen niet. Of een zomerjurkje waarbij het lijfje wel is gevoerd, maar de rok niet.
Je hebt ook tussenvoering, dat wordt gebruikt om bepaalde patroondelen te verstevigen, zoals kragen en manchetten.
Wat is het voordeel van een voering?
- Het is warmer; bijvoorbeeld bij een (winter)jas of als je stof te dun is.
- Glijdt beter over kleding; denk hierbij aan een colbertje wat je gemakkelijker aantrekt met een gladde voering. Ook valt het kledingstuk vaak beter als het gevoerd is.
- Schijnt niet door; een voering zorgt ervoor dat je kledingstuk niet meer doorschijnt als je stof te transparant is.
- Het heeft een mooiere afwerking; de binnenkant van je kledingstuk wordt een stuk mooier wanneer alle naden zijn verstopt achter de voeringstof.
- Kan een beleg vervangen; wanneer het beleg niet mooi valt.
- Comfort bij ruwe of kriebelige stoffen; het voorkomt dat je de stof op je huid voelt.
- Geeft structuur; bij een patroon dat vraagt om een stevigere stof waarbij je niet wilt dat het slapjes om je lijf hangt.
Welke stoffen zijn geschikt voor een voering?
Technisch gezien zou je kunnen stellen dat je veel verschillende stoffen kunt gebruiken om mee te voeren (zo voerde ik mijn citroenjurkje met een oud katoenen laken), maar het is vooral afhankelijk van het doel wat je wilt bereiken. Kijk goed naar de eigenschappen van de stof, maar vooral ook of er rek in zit. Zit er stretch in je buitenste stof? Kies dan ook voor een voeringstof met rek. Als je stof juist niet rekt, kies dan ook voor een stabiele voering.
Wat mij wel is opgevallen is dat je prima een stretchstof kunt gebruiken voor een kledingstuk wat geen stretch heeft. Voor veel van mijn zomerjurkjes heb ik viscose (geen stretch) met een voering van charmeuse (wel stretch) gebruikt.
Warme voeringstoffen

Doorgestikte gewatteerde voering en nepbont in mijn winterjas van de kringloop.
Gewatteerde stoffen zijn heel geschikt voor winterjassen of andere kledingstukken die lekker warm moeten zijn. Ze bestaan uit twee lagen stof waar tussenin watten (fiberfill) zitten. Ze zijn meestal doorgestikt, zodat de warme laag goed op zijn plek blijft zitten.
Nepbont is ook een warme stof die als voering gebruikt kan worden. Die is niet alleen lekker warm, het voelt ook nog eens alsof je een teddybeer om je heen hebt. Door de capuchon van een jas ook met bont te voeren, wordt de voering tijdens het dragen ook zichtbaar en krijg je een leuk effect.
Fleece kan ook gebruikt worden als warme voeringstof. Zelf ben ik niet zo’n fan van fleece omdat het microplastics afgeeft en daardoor slecht is voor het milieu.
Gladde voeringstoffen
Zoek je een dunne en gladde voeringstof voor bijvoorbeeld een colbertje of jurk? Dan kun je kiezen voor stoffen zoals acetaat, polyester, satijn of zijde.
Acetaat is semi-synthetisch en wordt gemaakt van cellulose uit houtvezels, net zoals viscose. Het is anti-statisch, en daardoor ook erg geschikt als voering. Polyesterstof is vaak lekker glad, maar ademt niet echt waardoor het snel warm kan aanvoelen. Mijn winterjas heeft ook een voering van polyester, maar omdat het de bedoeling is dat hij me lekker warm houdt, vind ik dit niet vervelend.
Satijn is een andere mogelijkheid omdat het glad is, maar let wel op de kwaliteit. Satijn is geen stof, maar een weefmanier waardoor de stof glad wordt en gaat glanzen. Je hebt voor een paar euro de meter hele leuk gekleurde polyestersatijn, maar deze wordt dus wel weer snel zweterig. Bij katoensatijn heb je dat dan niet, maar dit is wel prijziger.
Een andere stof om te overwegen als voering, is zijde. Dit is echter wel vaak erg kostbaar omdat zijderupsjes heel hard moeten werken om de zijdedraden te maken. Ik vind het zelf ook een beetje zonde om dan alleen aan de binnenkant van een kledingstuk te dragen. Bij bruidskleding wordt het wel gebruikt.
Voeringstoffen met stretch
Je kunt voor een voering met stretch ook gewoon tricot gebruiken (zoals bij dit Moneta-jurkje met half gevoerd lijfje), maar mijn grote favoriet hier is charmeuse. Dat is dun, glad en het heeft stretch. Ik merk dat je bij het naaien ook minder precies hoeft te zijn met charmeuse want het vormt zich naar de buitenkant van het kledingstuk.Je herkent charmeuse aan de geweven horizontale streepjes.
Een aantal van mijn zomerjurkjes heeft dan ook een voering van charmeuse, waardoor het kledingstuk wel luchtig blijft, maar comfortabeler draagt en niet doorschijnend is. Ook voor dit shiny doorzichtige feestjurkje heb ik een voering gemaakt van zwarte charmeuse, en mijn gouden paillettenjasje heb ik gevoerd met champagne-kleurige charmeuse omdat ik anders gek werd van de kriebelende pailletten. Bij een jurk van hele statische polyester of chiffon stof maak ik vaak een voeringrokje van charmeuse.
“Voeringstof”
Sommige (web)shops verkopen stoffen onder de noemer “voeringstof”, wat natuurlijk een redelijk nietszeggende term is. Kijk dan naar de eigenschappen van de stof: waar is het van gemaakt en zit er stretch in? Meestal zijn het gladde, polyester stoffen die onder deze naam verkocht worden. Als er staat “tricot voeringstof” dan zit er stretch in en is het meestal charmeuse.
Aan het gewicht kun je zien of het een dunne of dikke stof is, zo weegt dun polyester rond de 65 tot 75 gram/m2, en gewatteerde stoffen vanaf 150 gram/m2.
Hoe voeg je voering toe aan een kledingstuk?
Als je patroon geen voering heeft, dan kun je alsnog zelf een voering maken. Je maakt eigenlijk het patroon nog een keer van de voeringstof, en stikt de twee delen met de goede kanten aan elkaar vast. Je laat een gat open, waardoor je dan het kledingstuk weer doorheen kunt trekken zodat de goede kant buiten zit, en stikt vervolgens het keergat dicht.
In deze tutorial van Wikihow kun je lezen hoe je dat doet, of deze YouTube video laat zien hoe je een voering kunt maken.
Extra tips voor het naaien van een voering
- Voering kan beter te ruim zijn dan te krap, anders trekt het aan de buitenste stof. Een plooi in het achterpand van een jasje helpt hier ook bij. Zie ook de comment hieronder van Dorothé Jansen voor extra uitleg hierover.
- Veel voeringstoffen rafelen als een malle. Overlock of zigzag de randjes meteen nadat je de stof hebt geknipt.
- Voeringen zijn niet alleen praktisch, ze kunnen ook leuk zijn! Kies voor een knalkleurtje om je kledingstuk een beetje karakter te geven, of juist een leuk effect bij een doorschijnende stof. Bij mijn LMV Kai-jasje heb ik een knalroze voering gebruikt die ook zichbaar is als ik de mouwen een stukje omvouw.
- Een quick fix wanneer je stof transparant is maar er verder eigenlijk geen reden is om een voering voor je jurk of rok te maken: draag er een onderjurk of onderrokje onder. Die kun je ook weer onder verschillende kledingstukken dragen.
- Piept je voering boven het kledingstuk uit? “Understitch” dan de voering, dit houdt in dat je hem aan de binnenkant aan de naadtoeslag vaststikt.
Heb jij nog tips voor een voering? Laat het me hieronder in de comments weten!
Leuke blog. Nog mijn aanvulling vooral voor niet rekbare en dunne stoffen. De voering van het achterpand van een jasje moet 2 tot 4 cm groter zijn dan de buitenstof. Je legt het patroon gewoon 1 of 2 cm vanaf MA. Om het te kunnen laten passen aan de buitenstof wordt er aan de bovenkant en onderkant een plooi over 5 cm ingestikt. Anders gaat de voering trekken en mogelijk scheuren.
Bij rokken stik je geen plooien in maar leg je het overschot gewoon dubbel als plooitjes onder de band.
Bedankt voor deze hele nuttige tips! ik heb vanuit de blogtekst even naar je comment verwezen :)