Op Instagram deed ik mee aan de tag “makenine”, waarbij je negen items kiest die je dit jaar gaat maken. Omdat ik vakantie had, maakte ik in de eerste week van het jaar al mijn eerste creatie, de Alex Shirt dress van het Britse bedrijf Sew Over It. Alex maakt deel uit van het boek “My Capsule Wardrobe: City Break”. Daaruit heb ik al eens eerder de Molly jurk en trui gemaakt. De Alex overhemdjurk stond al lang op mijn planning en nu kwam het er eindelijk van!

Materialen

De stof had ik al ongeveer een half jaar in huis. Ik kocht het op de markt in Woerden samen met een gele stof voor een rokje. Op dat moment wist ik nog niet wat ik er mee wilde maken, maar het was spotgoedkoop voor slechts twee euro de meter. Ik had twee meter gekocht, zodat ik genoeg zou hebben voor een jurk. Er stond in de beschrijving dat Alex zo’n 3 meter nodig zou hebben, maar ik had al eerder geleerd dat ze bij Sew over it schromelijk overdrijven over de hoeveelheid stof die je nodig hebt. Ik moest wel wat puzzelen, maar het paste prima op 2 meter. Van een afstandje lijkt de stof donkergrijs, maar van dichtbij zie je dat er kleine stipjes op staan. Ik maakte me een beetje zorgen over de stugheid van de stof, want het is een soort van dikke katoenmix. In de beschrijving staat dat het een lichte stof moet zijn met veel ‘drape’, en dat heeft hij niet echt. Toch ben ik tevreden over de manier waarop hij valt. De knopen kocht ik op de IJhallen-markt, bij de enige kraam die iets van fournituren verkocht.

Inspiratie

Voordat ik er aan begon heb ik veel op Instagram gekeken naar andere naaisters die de jurk hadden gemaakt. Ik besloot daarom op voorhand al een paar aanpassingen te maken, want er werd vaak gezegd dat hij enorm ruim viel. Ik wilde niet dat hij op een nachthemd ging lijken, dus ik nam al meteen een maat kleiner dan het maattabelletje me aanraadde. Later heb ik er nog een paar cm bij de zijnaden weggehaald. Een ander puntje dat ik niet zo mooi vond, was dat de voor- en achterkant niet even lang zijn. Het staat nonchalant, maar ik wilde een iets chiquere versie dus ik heb de zoom recht gemaakt.

Constructie

Het grootste gedeelte van de jurk zat ongeveer in een dag in elkaar. De jurk heeft een ‘yoke’ (kennelijk is hier geen Nederlandse vertaling van? Het is het ‘schouderstuk’ van het achterpand), waarmee ik nog niet eerder had gewerkt. Er wordt nogal wat vreemd gedraaid met de stof, maar met een videotutorial kwam ik er uit. Helaas kwam toen het kleinere werk wat me meer tijd koste.

Aanpassingen

Behalve het versmallen, heb ik de volgende aanpassingen gemaakt:

  • Ik heb de borstzakken achterwege gelaten. Ik twijfelde er een beetje over, maar iedereen die ik om advies vroeg, zei dat het mooier zonder was. Dat was ook minder werk, ha!
  • De zoom heb nog eens 10 cm ingenomen. Hij was echt veel te lang voor mij. De zoom heb ik afgewerkt met mijn cheapy blinde zoomvoetje die ik in als set uit China bestelde. Ik moet nog even ontdekken welke steekbreedte het minst zichtbaar is, maar al met al was ik niet ontevreden over het resultaat.
  • De mouwlusjes (nog zo’n mooi woord, sleeve tabs, waarvoor niet echt een mooie Nederlandse vertaling is) heb ik ook verplaatst. De mouwen zouden ongeveer tot 7/8ste moeten komen, maar ze vielen over mijn hand heen. Ik vond het ook netter om de mouwen tot de elleboog op te stropen, en niet ergens halverwege de onderarm. Dus de mouwlusjes heb ik hoger geplaatst. Ze waren ook nogal lomp, dus ik heb ze de helft minder breed gemaakt.
  • De knopen heb ik vastgenaaid, in plaats van overal knoopsgaten te maken. Alleen de mouwlusjes en de eerste knoop hebben een echt knoopsgat. Ik kwam er pas na het maken van het eerste knoopsgat achter dat ik hem ook zonder die opening prima over mijn hoofd aan kan doen. Echter kwam het toch wel fijn uit, want de eerste knoop is wat te hoog uitgevallen.
  • Nog een klein detail: riemlusjes. Ik wist dat ik hem met een riempje wilde dragen (anders is het nogal een zakkerig model), en ik vind het fijn als mijn riempje blijft hangen.

Al met al ben ik best tevreden met mijn Alex! De pasvorm is verrassend goed, al moet ik natuurlijk wel een riem dragen om hem bij de taille goed te krijgen, maar dat hoort nu eenmaal bij een overhemdjurk. Het is niet echt mijn gebruikelijke stijl, maar ik hoop dat hij toch regelmatig de kast uit zal komen. Alex kan ook als een blouse gemaakt worden en ik ben zeker van plan om deze variant in de toekomst nog eens te maken!