Voor mijn najaars naai-planning zette ik een vest op mijn lijstje. Tijdens Me Made May was ik erachter gekomen dat er vesten ontbraken in mijn zelfgemaakte garderobe, dus het was hoog tijd om daar verandering in aan te brengen. Ik ging voor een vest met een sjaalkraag, want zo’n model vind ik altijd erg flatteus staan.Ik had de stof al in huis, namelijk een khaki-groene viscosetricot van Driessen Stoffen. Ik hou erg van die kleur en de viscosetricot is precies zo’n “tussenin” stof die niet te warm en niet te koud is voor de herfst.

Adele Cardigan Konfetti Patterns

En ik heb een leuke primeur voor karinkay.nl: ik heb een kortingscode gekregen van Lissi van Konfetti Patterns, waarmee jij ook het patroon voor de Adele Cardigan (of andere leuke patronen!) kunt aanschaffen met een fijne korting!

Je vindt deze code onderaan dit artikel.

Hoe Madeleine een Adele werd

Eigen had ik besloten om de Madeleine Cardi van Rochad Studio te maken. Dit patroon is uitgebracht in één, one-size maat. Ik had het pdf-patroon geprint en de papieren aan elkaar geplakt. Dat was nogal een gedoe, want het patroon is gigantisch groot en paste niet eens op mijn tafel. Het patroon vreet dus ook een flinke hoeveelheid stof en is een echte stofwolf. Toen bleek ook nog eens dat ik me had vergist in de hoeveelheid stof die ik had en mijn stof was veel te krap voor de cardigan.

Kortom: de Madeleine Cardi was geen optie meer. Dus ik ging op zoek naar een ander patroon.

Adele Cardigan van Konfetti Patterns

Een ander patroon van een vest met sjaalkraag vond ik een paar dagen later. Op Makerist hadden ze weer een leuke sale en daar kwam ik de Adele Cardigan van Konfetti Patterns tegen. Het was precies wat ik zocht, dus ik schafte het patroon aan.

Adele Cardigan Konfetti Patterns

Heel veel voorbeelden van de Adele Cardigan!

Konfetti Patterns kende ik nog niet. Deze Duitse dame heeft verschillende leuke patronen voor dames- en kinderkleding op Makerist en Etsy staan, voornamelijk voor jersey stoffen. Ik moet zeggen dat ik onder de indruk was van de gedetailleerde foto-instructies en de uitgebreide voorbeelden in het pdf-bestand.

Qua lengte heb je twee opties, en voor de sjaalkraag heb je er wel vier. Wat echter ontbrak was een duidelijke afbeelding van hoe groot de kleine en de grote versies van de sjaalkraag precies waren.

In de beschrijving stond dat ik ongeveer 2,1 meter nodig zou hebben en ik dacht dat mijn viscosetricot weer niet zou passen. Maar omdat ik bij dit patroon maat 36 heb, voor de korte versie (die best lang is bij mijn lichaamslengte van 1,63 meter) ging én de mouwen voor mij veel te lang waren, paste het perfect uit ongeveer 1,3 meter stof. Daar word ik nou blij van :)

De constructie

Het enige wat ik niet zo fijn vond aan het patroon, was dat ik mijn eigen naadtoeslag moest toevoegen. Bij de Odette-top ging ik daar volledig de mist in. Ik knipte weer een maatje groter en tekende verder netjes een naadtoeslag aan. Met mijn overlocker zat het vest binnen no-time in elkaar en de maat bleek ook goed te passen.

De sjaalkraag vond ik echter veel te breed, maar ik had dan ook de grote versie gekozen zodat ik hem kon verkleinen als nodig was. Ik heb er een flink stuk afgeknipt, zodat hij qua breedte ergens tussen de kleine en grote versie in zit. Het patroon heeft ook twee figuurnaden aan de achterkant om er meer vorm in te brengen. Ik kan nu niet echt zeggen dat het een groot verschil maakt, dus ik had me de moeite misschien wel kunnen besparen.

Ik ging voor de afwerking waarbij je een ‘verstekhoek’ maakt (heet dat zo in het Nederlands? In het Engels is het een ‘mitered corner’. Bij verstek moet ik aan zagen denken!) bij de punten van de sjaalkraag. Helaas had ik geen khakigroen overlockgaren dus ik heb zwart gebruikt. Dat zie je wel een beetje als het vestje openhangt, maar ik denk dat daar weinig aan te doen is. Nog een keer omvouwen leek me in ieder geval te propperig.

Het resultaat

De Adele Cardigan patroon heeft twee belangrijke punten waar ik erg blij van wordt: het patroon zit snel in elkaar en het gebruikt weinig stof. Deze versie van viscosetricot blijkt ook perfect te zijn voor op kantoor, want daar staat altijd de airco hard aan en zelfs op hete zomerdagen zijn korte mouwen een no-go. Het enige wat ik er minder mooi aan vind is de afwerking van de zomen, want die is een beetje bobbelig geworden. Hopelijk helpt wassen en strijken om ze iets mooier te krijgen.

En ga ik er nog eentje maken? Jazeker, want dit is zo’n fijn basic vest wat je bij heel veel kleding kunt dragen. De stof voor de volgende heb ik al in huis en omdat ie zo gemakkelijk te maken is, heb ik zelfs mijn moeder aangeboden om er eentje te maken. Dus mama, als je dit leest, kies je even een stofje uit? ;)

Kortingscode Adele Cardigan op Etsy

Behalve op Makerist, zijn de patronen van Konfetti Patterns ook op Etsy te vinden. Lissi is zo aardig geweest om een kortingscode aan te bieden, waarmee je vanaf 14 tot en met 20 oktober maar liefst 33% korting op haar patronen krijgt!

Je bekijkt en koopt de patronen via deze Etsy link. Mocht de link niet goed werken, ga dan naar haar webshop en gebruik de code “KONFETTI” bij het afrekenen. De patronen zijn zowel in het Engels als Duits verkrijgbaar. Aarzel niet te lang, want de kortingscode is maar een week geldig.