Ik geef het gewoon toe: ik ben niet altijd de meest precieze en nette naaister. Daarnaast ben ik af en toe ook wel een beetje lui. Bij mijn naaiprojecten vind ik het dan ook heel fijn om af en toe een ‘hack’ te gebruiken, een slimmigheidje waarbij het resultaat er nog net zo goed uitziet, maar het me een hoop werk scheelt.
Door de jaren heen heb ik steeds meer van deze tips om sneller en efficiënter te naaien verzameld. Je vindt ze hieronder op een rijtje.
1. Eerst de rits
In het begin werkte ik eerst de zijnaden van een jurk of rok af en vervolgens zette ik de rits in. Als het kledingstuk dan toch niet bleek te passen, moest ik de hele rits weer uithalen, het kledingstuk aanpassen en het rits-drama nog eens doorlopen. Ik dacht eerst dat ik tijdens de eerste pas-sessie misschien beter de jurk alleen kon dichtspelden. Dat bleek ook niet te werken: of de rits zat op een onmogelijke plaats, of het was niet vergelijkbaar met een echte rits.
Tegenwoordig zet ik eerst de rits in het achterpand en werk deze netjes af. Daarna stik ik met de breedste steek van mijn naaimachine de zijnaden en pas ik het kledingstuk. Als het niet past, kan ik het gemakkelijk uithalen en corrigeren. Daarna werk ik pas de zijnaden netjes af.
Ik zou dit overigens niet aanraden bij een kledingstuk van niet-rekkende stof die 100% perfect moet aansluiten. Daarvoor zou ik toch eerst een proefmodel maken!
2. Mouw plat inzetten
Bij stretch-stof zet ik een mouw altijd ‘plat’ in, ook al staat er in de instructies iets anders. Dit is zoveel minder gedoe dan je mouwkop in het armsgat frummelen! Soms lukt dit me ook nog wel te doen bij niet-rekkende stof waarbij de pasvorm heel losjes is.
Op de foto kun je zien welke techniek ik bedoel. Je naait dus eerst het voor- en achterpand bij de schouders aan elkaar. Vervolgens leg je daar de mouw tegenaan. Daarna stik je de mouw en zijnaad in een stuk dicht.
3. Wind meerdere spoeltjes
Niks is zo irritant dan wanneer je lekker in de flow zit en dan is je spoeltje leeg! Nog irritanter als je dat pas na een tijdje merkt… En dan moet je ook nog eens een keer de draad uit de naald halen om een spoeltje opnieuw te winden… zucht…
Wind daarom aan het begin van je naaiproject niet een, maar meerdere spoeltjes met dezelfde kleur. Drie spoeltjes voor een kindertopje heeft natuurlijk weinig zin, maar bij een lange maxidress met enorme zoom kun je er gerust een paar extra voorbereiden.
4. Nepknoopsgaten
Krijg jij zweethandjes van knoopsgaten? Inmiddels ben ik (meestal…) redelijk goede vrienden met mijn knoopsgatenvoetje, maar ik kwam er ook achter het niet altijd nodig is om echte, werkende knoopsgaten te hebben.
Ik heb namelijk een paar jurken waarbij ik alleen een paar knoopjes open kan doen. Verder kan ik de jurk prima over mijn hoofd aantrekken! De knopen heb ik er dus gewoon zonder gat er aan vast genaaid. Dat scheelt een behoorlijk aantal knoopsgaten en wellicht ook een portie stress! De jurken die je hier boven ziet zijn de Alex shirtdress, Catalina jurk en Jessica jurk. Bij alle drie kan ik slechts de bovenste knoopjes losknopen.
5. Strijk-sjabloon
Vaak wordt dezelfde afstand bij zomen gebruikt. In plaats van het steeds opnieuw uit te meten, kun je ook een sjabloon gebruiken. Dit is een stuk karton waar je een lijn op tekent op bijvoorbeeld 1,5 of 2 cm van de rand. Vervolgens vouw je daar je stof omheen en strijk je het. Het karton kan prima tegen de hitte van de strijkbout.
Eigenlijk is dit een zoommaatje, maar dan veel groter en van karton. Bij rechte zomen vind ik het superhandig omdat ik dan grote stukken in een keer kan omstrijken.
6. Vlieseline achteraf knippen
Op patroondelen staat af en toe dat je ze ook van versteviging/vlieseline moet uitknippen. Maar… Als ik die delen dan op elkaar leg, dan past het bijna nooit! Geen wonder, want de stoffen die het hardste versteviging nodig hebben, zijn dunne fladderende stofjes die nooit goed blijven liggen en vreselijk meerekken.
Tegenwoordig leg ik de stoffen patroondelen op de vlieseline, strijk ze vast en daarna knip ik het pas uit. Zo heb je altijd perfect passende vlieseline! Klonk dit te vaag voor je? Lees dan mijn tutorial hierover: Tutorial: stof perfect verstevigen met vlieseline.
7. Donkerder garen valt minder op
Jaja, een goede voorbereiding is het halve werk, dat weten we allemaal. Maar soms komt het wel eens voor dat je toch net niet de juiste kleur garen hebt en geen zin hebt om je project te staken om naar de (web)winkel te rennen.
Je kunt in dit geval het beste donkerder gekleurd garen gebruiken. Dit valt vrijwel niet op, terwijl lichter garen er meteen heel duidelijk uitspringt.
8. Fabric markers
Moge het duidelijk zijn: ik ben stiekem wel een beetje een sjoemelaar. Maar met fabric markers kun je toch een hoop problemen oplossen! Zo gebruikte ik het bij de capuchon van mijn spook-trui: ik stikte de hele rand met wit garen, en vervolgens kleurde ik de zwarte delen in met een textielstift. Anders had ik het garen zo’n zeven keer moeten wisselen. Ook stoffen met print die net onhandig uitkomen, of een rits in de verkeerde kleur kun je prima inkleuren met een stift!
Hopelijk heb je wat aan mijn tips om efficiënter te naaien! Mocht je zelf ook nog leuke handigheidjes hebben, dan hoor ik het graag!
Wat ik ook doe, niet aan- of afhechten. Je werkt alles af en het begin en eind van een naad, word vaak nog een keer gesandwicht tussen een andere naad. Bij een zoom naai ik soms iets langer door, zodat je een dubbel stiksel hebt.
In elk geval sneller dan aan- en afhechten. Ook als je een foutje maakt erg handig!
Oh da’s een hele goede tip, dankjewel! Ik doe dat soms met naden van mijn overlocker omdat je daar niet heen-en-weer kunt aan en afhechten. Maar er gewoon overheen stikken met een andere naad zorgt er natuurlijk ook voor dat het goed vast zit :)
Supertipjes! Tip 1 en 6 heb ik nog niet geprobeerd en ga ik zeker testen! Ik ben een extreem langzame naaier, dus heb niet zoveel tips :) Mijn tip is: er bestaat een voetje om knopen aan te naaien, die gebruik ik altijd om tijd te besparen.
Die vind ik ook erg fijn! In het begin durfde ik er nog niet zo goed aan te beginnen maar als je het eenmaal onder de knie hebt scheelt het zoveel tijd!
Vooral nr. 5 ga ik zeker eens proberen. :-)
Veel succes :)