Net zoals voor veel andere mensen is dit is de tweede thuiswerkweek voor mij. Ik moet zeggen dat het me nog steeds niet zo zwaar valt, want ik heb genoeg ruimte om thuis te werken. Saai is het wel een beetje en ik heb het idee dat ik veel te weinig beweging krijg nu. Ik heb een maandplanning(!) gemaakt voor pilates workouts op de woonkamervloer aangezien ik nu niet naar de sportschool kan. Tot zover heb ik een hele nieuwe spier in mijn rug ontdekt en kan ik amper zitten vanwege de spierpijn, maar dat terzijde ;) Ik hoop dat jij ook gezond en wel thuiszit!
De blog van deze week gaat over tips voor de overlocker. Dus heb je tijdens jouw periode van thuiszitten het stof eens van je lockmachine geblazen maar kun je wel wat tips gebruiken? Lees dan verder voor mijn vijf overlocker tips!
Wat is een overlocker en wat kun je ermee?
Een overlocker wordt ook wel eens een lockmachine of een serger (Amerikaans) genoemd. De korte uitleg is dat een lockmachine een naaimachine is die zowel kan stikken als stof snijden.
Door de messen in het apparaat wordt er een stukje van de stof afgesneden. Met vier naalden en draden zorgt hij er vervolgens voor dat je werkstuk mooi afgewerkt wordt. Veel kledingstukken die in de winkel worden verkocht zijn vaak gemaakt met een lockmachine.
Is een overlocker noodzakelijk?
Een overlocker is fijn bij het afwerken van naden. Je kunt ze namelijk meteen tijdens het naaien afwerken en het scheelt daardoor veel tijd. Maar het is zeker niet noodzakelijk: je kunt prima de naden met de naaimachine afwerken. Zelf vind ik het werken met tricot op de overlocker een stuk fijner werken dan met een normale machine.
Mijn lockmachine: de Singer S14-78 van Lidl
Ik twijfelde erover of ik een overlocker wel vaak zou gaan gebruiken, dus ik ben voor een goedkoop model gegaan, de Singer S14-78 die bij de Lidl verkrijgbaar is.
Ik heb hem nu bijna twee jaar en heb er -tot zover- nooit problemen mee gehad. Een tijdje geleden heb ik wel de messen vervangen, nadat ik er een wollen cape mee had gemaakt waarvan de stof eigenlijk te dik was.
Kortom: ik vind het een prima ding en vooral voor beginners een aanrader. Ik gebruik hem nu bij de afwerking van zowel elk kledingstuk en wil niet meer zonder!
Mijn 5 overlocker tips
1: Aan- en afhechten met de lockmachine
Heel lang heb ik de ‘draadketting’ met een grote naald teruggestopt in het stiksel. Dat kost best veel tijd als je dat voor elk gelockt naadje moet doen. Toen vond ik een handleiding online waarbij je de draadketting bij het aanhechten naar voren trekt, en er simpelweg weer overheen stikt. Aan het einde kun je de stof omdraaien en een stukje terugnaaien. Op het blog van MaMarieke vind je hier een heldere uitleg met foto’s voor: Tips lockmachine, aan- en afhechten
2: De kleuren van je lockgaren
Voor een lockmachine heb je meteen vier grote klossen garen nodig. Daardoor wordt een ander kleurtje een stuk prijziger dan een enkel klosje. Het fijne is echter dat het stiksel aan de binnenkant zit, dus het maakt niet zoveel uit. Veel mensen gebruiken daarom een neutrale kleur en je komt een heel eind met wit, grijs en zwart lockgaren.
Als je bij erg stretchy stof toch het stiksel in het midden van de naad gaat zien, dan is alleen het garen van de buitenste naald (mogelijk) zichtbaar. Dus als je je garen toch met je werkstuk wilt matchen, dan hoef je alleen de buitenste klos aan te passen.
Daarnaast: de grijpers (de twee rechter klossen) nemen het meeste garen. Als ik zie dat de grijper-klossen snel dunner worden, draai ik ze om zodat het wat gelijkmatiger op gaat.
3: Eerst de naaimachine gebruiken
Toen ik de eerste keer met mijn lockmachine werkte, vond ik het best eng dat hij zomaar een stuk stof afsneed. Wat als ik een foutje had gemaakt? Dan was mijn project meteen verpest doordat het mes er in had gesneden…
Nu los ik dat op door bij onzekerheid (zoals een halsboord of mouwen) het eerst met de naaimachine op de breedste steekbreedte te stikken. Dat gaat lekker snel en ik ben er zo mee klaar. Pas daarna leg ik het onder de lockmachine. Het overkomt me nog maar heel weinig dat de lockmachine te veel stof opeet, zoals bij dit jurkje…
4: Draad vervangen door het garen te knopen
Een nadeel wat vrijwel iedereen noemt die een lockmachine gebruikt, is het opnieuw inrijgen van je machine. Ik heb het inmiddels zo vaak gedaan dat ik het bijna kan dromen.
Sowieso zijn de naalden vergelijkbaar met het inrijgen van een normale naaimachine, maar de grijpers zijn ingewikkelder. Om dit zo snel mogelijk te doen, kun je het garen bij de klos afknippen en het nieuwe garen er aan vastknopen. Vervolgens trek je aan het restantje van het garen wat nog onder je voetje zit, en trek je zo het nieuwe garen op de juiste plek.
Daarnaast heb ik een paar keer lang zitten klooien met de draadspanning. Ik kwam erachter dat ik de draad wat beter tussen de schijven moet ‘flossen’ om de spanning goed te krijgen.
5: De handleiding lezen
Helaas houd ik me zelf ook niet zo goed aan mijn eigen advies, want ik heb sterk het vermoeden dat mijn overlocker eigenlijk meer kan dan wat ik ermee doe… Maar in ieder geval: het is heel nuttig om je handleiding goed door te lezen of bij de hand te houden voor wanneer je tegen problemen aanloopt.
Ik heb een aantal onderwerpen gemarkeerd: die voor het inrijgen, het juist krijgen van de draadspanning en welke draadspanning ik voor welk type stof het beste kan gebruiken. Er staat een schat van informatie in wat je een hoop frustratie kan besparen, dus houd dat droge boekwerk er gewoon bij ;)
Ik hoop dat je wat hebt gehad aan mijn overlocker tips! Heb jij er eentje en zo ja, gebruik je hem vaak?
Hoi Karin! Vandaag lees ik je blog voor het eerst, en ik vind hem erg leuk! Ik heb zelf al jaren een naaimachine, maar nu ik sinds een jaartje ook meer kleren ben gaan naaien heb ik een lockmachine gekocht. Na veel wikken en wegen heb ik ook de keuze laten vallen op een instapmodel (een Toyota), want om nou meteen 600 euro uit te geven aan een machine waarvan je niet weet of je hem gaat gebruiken.. Maar voor kleren maken zou ik echt niet meer zonder willen, het geeft zo’n mooie afwerking aan de binnenkant!
Wat ik zelf nog wel erg lastig vind is om de spanning van de draden goed te krijgen, zodat je stof niet samengedrukt wordt, maar je ook geen slappe lussen krijgt. Mocht je daar nog tips voor hebben, dan ben ik erg benieuwd!
Groeten, Liesbeth
Hi Liesbeth, leuk dat je meeleest :) Ik kan me voorstellen dat je niet meteen honderden euro’s wilt uitgeven- dat gevoel had ik ook bij het aanschaffen van de mijne, maar ik ben er achter gekomen dat het toch wel erg fijn en mooi is!
Hmm, ik vind het ook moeilijk om hem echt perfect ingesteld te krijgen. Ik probeer de handleiding zoveel mogelijk te volgen, en dan vervolgens maar met kleine stapjes aan te passen. Als je googled op “overlocker tension” of “serger tension” in het Engels, vind je een aantal voorbeelden waarbij aan staat gegeven wat er mis is, maar om eerlijk te zijn begrijp ik dan vaak ook niet zo goed waar ik dan aan moet draaien (of welke kant op) om het goed te krijgen.