Af en toe krijg ik een complimentje over mijn kleding en dan zeg ik altijd vol trots “dankjewel, dit rokje/topje/etc heb ik zelf gemaakt!” Het is natuurlijk fantastisch om zo’n complimentje te krijgen en als men niet weet dat ik (veel van) mijn eigen kleding maak, vraagt iemand wel eens door. Sommige vragen vind ik een beetje gek, maar ook wel weer begrijpelijk.

Ik merk dat er ook een aantal vooroordelen of misvattingen zijn wanneer je je eigen kleding maakt. Daarom heb ik een vijftal van deze mythes op een rijtje gezet én ontkracht ik ze natuurlijk!

1. Je moet “creatief” zijn

“Oh, ben je een crea-bea?” zei iemand tegen me toen ik vertelde dat ik mijn eigen kleding maak. Dat vond ik een rare opmerking want zo zie ik mezelf niet. Ik kan namelijk echt niet tekenen en als je mij vraagt een kaart of zoiets te knutselen, krijg je een kliederwerkje met het niveau van een 5-jarige. Volgens mij worden de termen “kunstzinnig” en “creatief” dan ook vaak met elkaar verwisseld.

Ik had het eens een keer met een collega over creativiteit. Hij vertelde dat hij vroeger graag met Lego speelde. Hij kreeg dan een doos met een bepaald pakket, pakte de instructies erbij en bouwde het precies zoals op de doos stond aangegeven. Zijn vriendjes gooiden echter een grote bak met Lego-steentjes overhoop, en maakten “from scratch” allemaal bouwwerken.

Bij naaien is het net zo. Je kunt zelf een ontwerp bedenken en het patroon zelf tekenen. Je kunt zelfs zo ver gaan dat je je eigen stoffen ontwerpt of bedrukt. Maar je kunt ook een ‘kit’ kopen, waarbij je een patroon, de stof en de fournituren in één koopt en deze dan precies volgens de instructies uitvoert.

Kortom: of je nu wel of niet een creatief of kunstzinnig iemand bent: het maakt helemaal niet uit, want je kunt het proces op verschillende manier aanvliegen. Maar het is dus echt niet nodig om een ‘crea-bea’ te zijn wanneer je je eigen kleding wilt maken.

2. Je kunt alleen kinderkleding maken

Op één of andere manier associëren veel mensen kleding maken met hun jeugd, toen hun moeder kleding voor ze maakte. Ik krijg dan ook wel eens de opmerking “huh, maar voor wie maak je dan kleding? Je hebt toch geen kinderen” Nou, ik naai voor mezelf!

Het is heel goed mogelijk om voor jezelf, of voor andere volwassenen, kleding te maken. Sterker nog, ik begreep heel lang niet waarom iemand voor kinderen kleding zou willen maken. Ze kunnen het immers maar een korte tijd aan qua maat en ze maken de kledingstukken waar jij heel hard aan hebt gewerkt kapot/vies. Maar ja, toen maakte ik voor het dochtertje van vrienden een pakje en toen begreep ik eindelijk een beetje waarom iemand kleding voor kids wil maken.

3. Het is duur, of je hebt dure machines nodig

Ook niet waar. Je kunt het namelijk zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Ik schreef er eerder al eens een post over: Is het duur om zelf kleding te maken? Natuurlijk, je kunt meteen een hele dure en supersonische naaimachine/lockmachine/coverlock aanschaffen. Maar ik heb ook wel eens gelezen over iemand die de antieke trapnaaimachine van haar oma gebruikte. Daarnaast kun je ook tweedehands een naaimachine aanschaffen, of de Singer budget-naaimachine bij de Lidl, waar ik zelf op naai en nog altijd zeer tevreden over ben.

Ook qua stoffen en fournituren kun je ook voor een low-budget oplossing gaan. Ik heb in mijn post Waar koop ik mijn stoffen? een aantal tips verzameld, en sommige fournituren en naaispulletjes kun je ook prima bij low-budget winkels kopen.

En als je bang bent dat je dure boeken moet kopen of dure cursussen volgen om de basis onder de knie te krijgen: op YouTube vind je fantastische tutorials die je bij elke stap aan de hand meenemen. Natuurlijk kun je ook iemand in je omgeving die naait om hulp vragen om je op weg te helpen.

eigen kleding maken

4. Je ziet er uit als een crea-bea-miep

Als je je eigen kleding kunt maken, kun je natuurlijk alle kanten op. The sky is the limit, zeg maar. En inderdaad, als je onbeperkte mogelijkheden hebt, kun je je uitleven qua vloekende kleuren en gek gevormde kledingstukken.

En ja, ook ‘artistieke’ combinaties zijn goed mogelijk. Maar dat kun je ook gewoon shoppen in de winkels. Een unieke of slechte smaak heeft volgens mij niets te maken met of je kleding wel of niet zelfgemaakt is. En van de andere kant: ook basics in neutrale kleuren kun je prima zelf maken. Kortom: je hebt dit compleet zelf in de hand.

5. Je hebt jarenlange ervaring nodig voordat het er enigszins fatsoenlijk uitziet

Ook niet waar. Bij vrijwel alle patronen staat welke moeilijkheidsgraad het heeft. Voor beginners zijn er tal van patronen te vinden die ook nog eens erg leuk zijn. Als beginner kun je dus al prima verschillende kledingstukken maken. Je zult misschien meer simpele en rechttoe-rechtaan kleding maken, maar zolang je alles netjes afwerkt, zal het er niet zelfgemaakt uitzien.

 

Heb jij wel eens zo’n opmerking gekregen of ben je andere ‘mythes’ tegengekomen?