Een tijdje geleden schreef ik over mijn favoriete tutorials voor het repareren van kleding. Ik vind duurzaamheid van kleding namelijk belangrijk. Eén van de punten die voor mij daaronder valt, is het langer meegaan van je kleding. Vroeger gooide ik kapotte kleding weg omdat ik niet beter wist, maar tegenwoordig repareer ik het.

Maar wat ik ook veel doe, is het ‘hacken’ van bestaande kleding. Want ik heb nog best wat kleding in mijn kast liggen die ik weinig draag omdat er iets niet goed aan is, wat natuurlijk zonde is. Met deze hacks pas ik ze aan mijn wensen aan, zodat ze weer ‘draagbaar’ worden!

Voor het merendeel heb je een beetje naaiervaring nodig, maar zelfs met basiskennis van een naaimachine kun je deze aanpassingen zelf ook gemakkelijk uitvoeren. Van deze vijf kledinghacks word ik érg blij!:

1. Broekspijpen smaller maken

broekspijpen versmallen

Ik hou van skinny jeans die ik in mijn laarsjes kan dragen. Maar de jeans die ik heb, zijn allemaal te los rond de kuiten en enkels. Al een tijdje geleden heb ik een tutorial geschreven waarmee je je broek met slobberkuiten kunt aanpassen naar echte skinny jeans!

Behalve het smaller maken van mijn broekspijpen, kort ik ze ook in. Ik hoop dat ik nog eens mijn eigen jeans kan maken, zodat deze problemen ook verleden tijd zijn.

2. Topjes korter maken

kledinghacks

Ik draag graag hemdjes met spaghettibandjes onder mijn kleding. Vooral in de winter, en dan draag ik ook een panty of legging. Maar je hemdje voor extra warmte in die panty proppen is een no-go, want ze zijn veel te lang en dan krijg je allemaal rare bobbels.

Oplossing: het hemdje flink inkorten! In het begin deed ik dit met de naaimachine (randje zigzaggen), maar tegenwoordig werk ik de rand af met de overlocker. Maar ook als je geen naaimachine hebt kun je tricot hemdjes gewoon afknippen zonder dat het uitrafelt. Je moet alleen oppassen dat het niet gaat opkrullen, want dan heb je alsnog rare randen.

3. Zakken toevoegen aan kledingstukken

kledinghacks

Ik hou van praktische kleding, zoals broek- rok- of jaszakken! Ik was eens zo dom om een leren jasje te kopen zonder zakken en zat me er continu aan te ergeren dat ik mijn ov-chipkaart nergens kon laten.

Nu knip ik een mooi rechthoekje (telefoon-formaat, natuurlijk) uit een lapje stof en naai ik de zak vast. Zo ook bij mijn ochtendjas, want ik vind het handig om mijn telefoon mee te kunnen nemen.

4. Stretchy bandjes vervangen door bh-bandjes

kledinghacks

Dit vind ik zo’n onzin: tops met bandjes van stretchy tricot stof. Want als je pech hebt dan zakken die bandjes gedurende de dag steeds verder uit, zodat je decolleté een stuk meer in de schijnwerpers staat dan je had gepland…

Ik had dit bij een onderjurkje dat ik vaak onder doorschijnende jurkjes draag. Ik heb daarvan de bandjes afgeknipt. Ik had nog een oude bh liggen die hoognodig de prullenbak in moest, dus daar heb ik eerst de bandjes van verwijderd, en deze aan mijn jurkje genaaid. Helaas waren de ringetjes wel roze, in plaats van zwart. Ook een prima voorbeeld om je versleten kleding te upcyclen, toch?!

5. Knopen & knoopsgaten toevoegen aan kleding en tassen

drukknopen tang

Om nog bij het praktische te blijven: sommige zakken of tassen zijn juist onhandig omdat ze niet dicht kunnen. Zo had mijn zomerjas hele grote fladderende zakken die open bleven staan. Toen ik had ontdekt hoe mijn knoopsgatenvoetje werkte, naaide ik er knopen en knoopsgaten op.

Ik neem ook vaak linnen tasjes mee, maar ik heb het idee dat iedereen er een graai in kan doen. Met mijn drukknopentang heb ik daarom knoopjes gezet op mijn tasje zodat ik hem dicht kan klikken. Aan mijn ochtendjas heb ik trouwens ook drukknopen toegevoegd (het klinkt nu alsof ik een heel rare ochtendjas heb, maar dat valt reuze mee!) om hem goed dicht te kunnen doen. Helaas is de tricot van mijn H&M ochtendjas te dun en is de drukknoop uitgescheurd. Dus eerst verstevigen met vlieseline is een goed idee bij dunne stoffen.

 

Pas jij ook wel eens gekochte kleding aan? Wat zijn jouw favoriete ‘hacks’?