Ik kan me voorstellen dat de titel van dit blog een beetje vaag klinkt. Huis-tuin-en-keukenspullen als naaihulpjes? Wat ik bedoel, zijn spulletjes die niet gemaakt of bedoeld zijn om bij het naaien te gebruiken, maar toch ontzettend handig kunnen zijn!

Paperweights en dumbbell schijven als patroongewichten

Kerstjurk

Ik kan echt niet meer zonder deze gewichtjes als ik mijn stoffen knip. Zodra ik stof op tafel leg, leg ik daar meteen een paperweight of dumbbell schijf op, zodat de stof niet meer van de tafel glijdt. Vervolgens speld ik mijn patroondelen vast, en plaats ik daar ook een gewicht op zodat ik zeker weet dat het niet meer verschuift.

De paperweights vind ik het leukst maar ook het meest handig om hiervoor te gebruiken. Ik heb ze een tijdje terug bij de Kwantum gekocht. Eigenlijk wil ik er nog wel een paar, maar ze zijn lijken alleen af en toe in het assortiment te zitten. Ze wegen rond de 300 gram, waardoor ze zwaar genoeg zijn. De dumbbell schijven zijn van 1 kg en mag ik van mijn vriend lenen.

Paperclip-klemmetjes als spelden

Dit zijn gewoon kantoorclips, die je als paperclips kunt gebruiken. Ik vind het echter handig om ze te gebruiken als spelden. Vooral als je stof hebt waarbij je elk gaatje blijft zien, is het fijn om deze te gebruiken zodat de stof niet beschadigd. Daarnaast gebruik ik ze vaak om mijn patroondelen bij elkaar te houden.

Je hebt hier ook een echte ‘naaivariant’ van, die worden wonderclips genoemd. Ik had deze clipjes echter al liggen, dus ik heb de wonderclips nooit uitgeprobeerd en ik weet ook niet of ze beter zijn.

Eetstokjes en vorken

Het is niet zo dat ik de hele besteklade leegroof als ik iets ga maken, maar soms kan het best handig zijn! De eetstokjes gebruik ik bij het omdraaien van bijvoorbeeld smalle schouderbandjes. Daar heb ik ook een echte Prym loopturner voor, maar eigenlijk heb ik daar meestal minder success en meer frustratie mee. Gebruik wel gladde eetstokjes in plaats van stroeve van ongelakt hout. Ik kocht de mijne jaren geleden bij Daiso (de 100 yen winkel) in Tokyo, maar in toko’s zijn ze vast ook te vinden.

Ook gebruik ik ze om puntjes en hoeken netjes uit te ‘duwen’, zonder dat ik er doorheen schiet met een schaar, bijvoorbeeld. Ook hier gebruik je officieel een “hoeken en kantenvormer” voor, maar mijn chopstick werkt ook prima!

okergeel rokje

Een vork gebruik ik graag voor het maken van platte/accordeon plooien. Onze vorken hebben namelijk de perfecte breedte voor een plooi, vind ik! Met mijn gele rokje had ik in no-time de plooien gemaakt.

Pincet

Een pincet is heel handig als je met kleine dingetjes zit te prutsen. Ik gebruik ‘m veel bij het inrijgen van mijn lockmachine. Maar ook bij het inzetten van een rits. Dan gebruik ik de manier waarbij je eerst de naad dicht naait, en vervolgens weer open tornt zodat de rits open kan. Er blijven dan hele kleine stukjes draad in je werk zitten, wat een gedoe is om er weer met je vingers uit te peuteren. Met een pincet gaat het een stuk sneller!

Puinzakken

Patroon overtrekken op een puinzak

Deze grote doorzichtige zakken gebruik ik om patronen op over te trekken. Je kunt gewoon met een balpen of stift erop schrijven/tekenen. Het grote voordeel ten opzichte van normaal patroonpapier is dat je er goed doorheen kunt kijken. Bij een wirwar van lijntjes zoals op een patroonblad uit een tijdschrift, is dat heel handig. Vooral ook omdat mijn naaitafel donker is van kleur en het dan helemaal moeilijk is om de lijntjes goed te kunnen zien. Ik gebruikte het voor het eerst bij mijn Knipmode boho-jurk, en sindsdien ben ik helemaal verkocht!

Deze Dumil puinzakken kun je goedkoop (nog geen 2 euro) bij de Action kopen, ze liggen daar in het schap bij de klusartikelen. Ik moet alleen nog even bedenken hoe ik mijn zak-patronen goed op kan ruimen, al zijn ze ook goed dubbel te vouwen en in een ordner te bewaren.

Dit waren mijn tips voor wat ongebruikelijke naaihulpjes. Heb jij nog goede tips voor mij?