Af en toe maak ik iets van een dunne, fijne stof die ik altijd niet-zo-liefkozend ‘fladderstofjes’ noem. Vaak zijn dit soort stoffen heel erg mooi, maar ze brengen wel wat extra uitdaging met zich mee. Met een beetje extra tijd, aandacht en wat handige tips is het echter goed te doen om met deze stoffen te werken.
Onder deze stoffen vallen bijvoorbeeld chiffon, zijde, voile, dunne polyester, crêpe of viscose. Het zijn de stoffen die nooit goed recht blijven liggen als je ze knipt en zo onder je naaimachinevoetje uit glibberen.
Hieronder vind je een tiental tips die je hopelijk kunnen helpen om ook met dit soort stofjes een mooi resultaat te krijgen!
1. Afwerking naden
Bij een dunne stof, en vooral bij een stof die een beetje doorzichtig is, wil je geen grove stiksels van de overlocker. Als je wel echt de voorkeur geeft aan afwerken met de overlocker, dan kun je daarvoor een speciale smalle steek gebruiken met slechts een naald in plaats van beide.
Wat ik zelf de mooiste afwerking vind, zijn Engelse naden. Grappig genoeg heten die in het Engels juist “French seams”. Hierbij leg je de stof met de verkeerde stof op elkaar, stik je het en vervolgens draai je het om en stik je het nog een keer met de goede kanten op elkaar. Zo verstop je de rafelrand in de naad.
2. “Groeiende” stof
Dit type stof kan vaak achteraf nog gaan ‘groeien’, vooral als het schuin van draad is geknipt. Dat houdt in dat als je je nieuwe kledingstuk ophangt, dat de stof dan aan een kant uitzakt. Zorg er daarom voor dat voordat je de onderkant van je kledingstuk zoomt, dat je het 24 uur aan een hangertje hangt om de ‘groei’ er uit te krijgen. Knip het vervolgens weer recht met behulp van de zoomhulp van een paspop, of leg het papieren patroondeel weer op de stof om het bij te knippen.
3. Spelden
Gebruik nieuwe, scherpe spelden, en bij voorkeur spelden die er speciaal zijn voor gemaakt. Zo zijn er zijdespelden die extra dun zijn. Je voorkomt hiermee dat je gaatjes of halen in de stof krijgt. Als je helemaal niet wilt spelden dan zou je ook wonderclips kunnen gebruiken, maar ik weet zelf niet zo goed of dit wel grip heeft op dit soort gladde stoffen.
4. Naalden
Ook voor naaimachinenaalden geldt dat je het beste een nieuwe en dunne naald kunt gebruiken. Ik gebruik meestal naalddikte 70, maar er zijn zelfs ook naalden van 60 te vinden.
5 Knippen
Bij dit type stoffen is het heel belangrijk dat je een goede en scherpe schaar gebruikt, anders krijg je namelijk snel ‘halen’ in de stof of andere lelijke kartels.
Een delicate stof kun je beter niet dubbelvouwen om te knippen. Je loopt namelijk snel het risico dat iets scheef trekt. Daarom kun je de stof beter enkel knippen. Door wat gewichtjes op de stof te plaatsen, voorkom je dat je de stof per ongeluk verschuift bij het knippen.
6. Stikken
Experimenteer eerst met een proeflapje om de juiste steeklengte kunt vinden. Als je namelijk een te korte of lange steek gebruikt, of de verkeerde draadspanning hebt, kan de draad gemakkelijk aan de stof trekken en lelijke hobbels maken.
Als je last hebt van dat je naaimachine aan het begin de stof ‘opeet’ (dus in de ruimte onder het voetje wordt getrokken), dan kun je proberen om de draden achter het stiksel voorzichtig vast te houden en een beetje te trekken. Wat ook kan helpen is om er papier (bijvoorbeeld patroonpapier) of keukenrol onder te plaatsen en dit later weer weg te trekken.
7. Strijken
Probeer zo weinig mogelijk te strijken/persen aangezien de meeste fijne stoffen daar niet goed tegen kunnen en je het zo kunt beschadigen. Als je dit toch moet doen, strijk dan op een zo laag mogelijk stand en met een persdoek zodat je strijkbout geen direct contact maakt met de stof.
8. Zoom
Het zomen van een fijne stof kan nog wel eens wat frustraties opwekken. Je ziet het namelijk ontzettend snel als hierbij iets misgaat. Ik gebruik zelf graag mijn rolzoomvoetje bij dit type stof, maar ik maak ook wel eens een rolzoompje met een normaal naaimachinevoetje. Het zoompje wat overblijft is slechts een paar millimeter breed en ik vind het een heel mooie afwerking.
Bij sommige stoffen zou je er ook voor kunnen kiezen om de stof onafgewerkt te laten, maar dit ziet er echter maar goed uit bij een klein aantal stoffen. Ik deed het wel met mijn paarse feestjurkje omdat er anders een grote hobbel in de stof zou komen.
Een andere favoriete manier is om het af te werken met een smal satijnen biaisbandje, vooral bij een cirkelrok. Ik schreef daar al eens eerder een tutorial over: Hoe zoom je een cirkelrok?
9. Staystitching
Een dunne stof heeft vaak als eigenschap dat het snel scheef kan trekken bij ronde of schuine patroondelen. Een ronde halslijn die na het knippen er perfect uitzag, is dan vervolgens veel groter en schever geworden. Dit kun je voorkomen door een stiksel te geven vlakbij de stofrand nadat je het hebt geknipt. Ik neem hiervoor een brede steeklengte, dat gaat sneller en is al genoeg om de stof een beetje stabiliteit te geven.
10. Verstevigen
Ik ben niet zo’n grote fan van verstevigen met vlieseline, maar bij bepaalde onderdelen is het echt wel een must. Denk hierbij aan kragen, manchetten of knoopsgaten. Voor dunne stoffen zijn er speciale soorten versteviging te vinden, zoals vlieseline H180.
Je kunt er ook voor kiezen om een dunne stof te voeren om de stof meer structuur en stevigheid te geven. Houd er dan wel rekening mee dat je kledingstuk heel anders kan vallen. Als een kledingstuk een beetje doorzichtig is, dan houd ik er zelf meer van om een onderjurkje of rokje te dragen, of een loshangende voering te maken zodat het niets scheef kan trekken.
Heb jij ook nog tips voor mij voor het naaien van delicate, fijne stoffen? Of wil je gewoon even ventileren over hoe rottig het naait? ;) Laat het me hieronder in de reacties weten!
Chiffon knippen gaat het mooist en handigst met afplaktape. Meet uit waar je wilt knippen, plak de (goedkope) tape over de zgn. kniplijn. Op het eind plak je ook een stuk tape op tafel vast. Handig is dan wel om de andere kant van de stof aan de tafel vast te plakken. Dan schuift er niets meer tijdens het meten en knippen. Meet nog even na en als de maat klopt, knip je op/over de tape. Mooie rechte kniplijn. Haal daarna de tape eraf door van de stof af aan de tape te trekken.
Ik hoop dat het duidelijk genoeg is. Zo niet? Vraag aan Karin. Dan kan zij mij een mailtje sturen, zodat ik de stap-voor-stap-foto’s kan opsturen. Succes!!