Zelf je kleding naaien lijkt steeds ‘hipper’ te worden. Het zijn niet alleen meer de oma’s en mama’s die kleding maken, maar steeds meer mensen beginnen er aan. Ook mag je er nu gewoon voor uitkomen dat je graag borduurwerkjes maakt en wordt er wat heel wat gebreid in de trein of op andere publieke plaatsen.
Volgens mij is het zo’n beweging die we tegenwoordig wel vaker zien, waarbij we juist het trage en traditionele opzoeken. Als tegenhanger van het snelle en ongezonde fastfood, krijgen we slowfood. Omdat het leven zo druk is en gedomineerd wordt door allerhande devices, gaan we op stilteretraite zonder mobiel.
En als tegenhanger van de spotgoedkope weggooimode, willen we het nu zelf maken. Door het zelf te maken wordt een kledingstuk echt iets waar je je aan hecht en koestert. Je gooit het niet meer na één modeseizoen in de kledingbak, maar het gaat langer mee. En je sponsort zo niet meer de corrupte modeindustrie waar mensen onderbetaald in onveilige ruimtes moeten werken.
Zo hee, dit werd even een heel betoog! OK, long story short: ben jij één van die mensen die zijn of haar eigen kleding wil maken? Hierbij een tien tips om je op weg te helpen.
1 Gebruik een gemakkelijke stof (katoen!)
Stoffen zijn onder te verdelen in twee verschillende categorieën: geweven of gebreide stoffen. Geweven stoffen zijn veel gemakkelijker om mee te werken, want gebreide stoffen rekken mee en zijn daarom moeilijker mee te werken onder de naaimachine. Geweven stoffen zoals chiffon glibberen ook onder je naaimachinevoetje uit, dus begin met het goede oude katoen voor je eerste uitprobeersels!
Tip: als ik iets wil uitproberen maar geen zin heb om dure stof daarvoor te verknippen, pak ik simpelweg een oud dekbedovertrek. Scheelt ook weer een tripje naar de stoffenwinkel!
2 Volg een naaicursus
Op zich kun je een heleboel leren van YouTube tutorials. Maar als je naar een cursus gaat, kun je de docent(e) je vragen stellen, maar ook een idee krijgen van de materialen, machines en de naaihulpjes die gebruikt worden. Je kunt natuurlijk ook een vriendin of familielid die ook naaien, om hulp vragen. Je zou ook een cursus kunnen volgen voordat je zelf een naaimachine aanschaft, omdat je er zo achter kunt komen of het wel jouw ding is.
3 Leer maar één ding tegelijkertijd
Iets nieuws leren is meestal alleen leuk als het lukt. Werk daarom maar aan één nieuw stukje kennis of vaardigheid per keer, zodat het gemakkelijk te behappen is. Het leren hoe je naaimachine werkt, is namelijk iets heel anders dan leren hoe je een patroon gebruikt.
4 Neem de tijd
Verwacht niet dat je binnen een paar weken opeens al je eigen kleding zelf kan maken. Sowieso zul je in het begin heel veel nieuwe technieken leren.
Daarnaast zijn er zaken die je je alleen kunt aanleren door het vaak te doen en er echt ‘muscle memory’ voor moet ontwikkelen. Bijvoorbeeld hoe je het fijnste de stof door de naaimachine begeleid of wat het snelste gaat met uithalen. Ook krijg je gaandeweg oog (of gevoel) voor welke stoffen het beste bij welk patroon past. Deze ervaring groeit continu en doe je alleen op door te doen!
5 Leren door te herhalen
Herhaling is belangrijk bij alle dingen die je leert. Probeer daarom eens om van één patroon of project, meerdere versies te maken. Je zult merken dat de tweede of zelfs derde keer niet alleen sneller gaat, maar het waarschijnlijk ook mooier wordt!
6 Tweedehands naaimachine
Je hoeft niet meteen handen met geld uit te geven aan een spiksplinternieuwe naaimachine met alles er op en er aan. Veel naaimachinewinkels bieden ook tweedehands modellen aan. Bij Kringlopen zie ik af en toe ook een naaimachine voor een klein prijsje te koop, maar je hebt geen garantie dat deze onderhouden zijn en überhaupt werken. Bij een naaimachinewinkel heb je vaak garantie op je tweedehandsje zodat je terug kunt komen als hij niet goed blijkt te werken.
7 Begin klein met materialen
Ik weet het, niets is zo mooi als die rijen met prachtige stofjes in een winkel of op de markt. Daar word je hebberig van! Maar probeer in het begin niet te veel stoffen aan te schaffen waarmee je uiteindelijk niks mee gaat doen. “Te weinig stof” of “heb ik geen patroon voor” en “niet geschikt voor kleding” zijn vaak gemaakte beginnersfouten.
Een lijstje met mijn favoriete stoffenwinkels kun je hier vinden: Waar koop ik mijn stoffen? Daarnaast zijn er ook een aantal fournituren die je prima bij low-budget winkels kunt kopen.
8 Begin met simpele projecten
Het liefst maak je natuurlijk meteen een prachtige jurk om op je verjaardag te dragen. Toch is het beter om klein te beginnen en eerst de basis onder de knie te krijgen. Dit doe je door simpele projectjes te maken, want heen en weer te stikken op je naaimachine wordt snel saai…
Hierbij een aantal links naar simpele tutorials om je op weg te helpen. De handleidingen zijn Nederlandstalig met lekker veel foto’s:
9. Kijk naar de kleding uit de winkel
Als je gaat naaien, begin je anders naar kleding te kijken. Je ‘bestaande’ kleding is een goed uitgangspunt om nieuwe technieken te ontdekken.
Maar niet alleen kun je het gebruiken als inspiratie voor bepaalde technieken, ook zul je zien dat de kleding uit de winkel ook niet perfect is. Ik kwam laatst nog een blinde rits tegen die naar buiten piepte, of scheve stiksels in H&M basics. Dus het is helemaal niet erg als jouw kleding ook niet perfect is!
10. You got this!
Oftewel: heb vertrouwen in jezelf! Ik ben er heilig van overtuigd dat iedereen kan naaien. Het is geen rocket science en vroeger maakte bijna iedereen zijn of haar eigen kleding. Laat je niet uit het veld slaan (en gooi je naaimachine niet uit het raam) als het niet meteen lukt, maar neem even pauze en probeer het dan gewoon opnieuw!
Ben je benieuwd hoe ik ben begonnen met het maken van mijn eigen kleding? Dat kun je hier lezen: Een nieuw project: voor het eerst rokjes naaien.