Rokje #3: grijs tricot kokerrokje

Voor mijn volgende rokje ging ik voor het eerst met tricot werken. Ik wilde een stretchrokje maken zoals ze ze ook wel bij de H&M verkopen, maar dan met een iets langere lengte en dubbellaags, zodat het (hopelijk) niet zo zou aftekenen. Ik had gelezen dat tricot best moeilijk kon zijn en dat ik een speciale naald en steek nodig waren. Een mooi grijs tricotstofje had ik al een tijdje in huis, maar voor de naalden ben ik nog een keer naar de lappenmarkt geweest. Mijn naaimachine had gelukkig een aantal elastische steken.

Om het tricot uit te oefenen, knipte ik een rechthoek uit de stof en maakte ik een zak op mijn ochtendjas. Die heeft namelijk geen zakken en ik loop vaak rond in m’n ochtendjas en dan kan ik m’n mobiel nergens laten. Dus: een mooie oefening en een probleem opgelost! Het ging inderdaad moeizamer dan katoen of een niet-rekkende stof, maar het resultaat was best prima.

tricot kokerrokje tricot kokerrokje

Dus ik begon aan mijn rokje. Eerst nam ik een vergelijkbaar rokje van mezelf en dat heb ik overgetrokken op papier. Ik maakte hem zo’n 5 cm langer. Omdat ik een dubbellaagsrokje wilde, maakte ik hem twee keer zo lang en vouwde de stof aan de bovenkant dubbel. Zo ontstond er een soort van lange koker. Ik naaide de twee zijkanten samen, en vouwde de buitenste helft over de binnenste heen. Ik maakte een band aan de bovenkant door de stof een paar cm dubbel te vouwen. Toen zoomde ik hem om aan de onderkant.

tricot kokerrokje tricot kokerrokje

Ik deed hem aan en hij zag er superleuk uit! Tenminste, totdat ik een kwartslag draaide en erachter kwam dat hij heel raar uitstak… Bij het langer maken was ik vergeten dat je lichaam vanaf je heupen smaller wordt, oeps… Dus ik ging de zoom weer uithalen. Wat een werk is dat met tricot! De elastische steek die ik had gebruikt waren eigenlijk drie steken in één, en het was een drama om het weer los te maken. Ik denk dat het uithalen wel drie keer zo lang duurde als het maken van het rokje…

jerseyrok03 jerseyrok04

Uiteindelijk was het gelukt, en heb ik de onderkant schuin af laten lopen. Ik heb hem opnieuw omgezoomd en hij was eindelijk klaar! Ik was bang dat hij te strak zou zijn, maar dat valt reuze mee en hij zit lekker comfortabel. Omdat hij dubbellaags is, is hij ook heel geschikt om straks in de winter te dragen. Rokje #3 is geslaagd!

5 gedachtes op “Rokje #3: grijs tricot kokerrokje”

  1. Ziet er goed uit! Ik heb vorig jaar op naailes gezeten omdat ik zelf ook kussens in elkaar wilde kunnen zetten. Of gordijnen op maat maken. Het naaien zat me helaas niet echt in de vingers.

    Je zou volgens mij mooie tutorials kunnen schrijven over hoe je deze rokjes hebt gemaakt, en hoe je dat doet met patronen!

    1. Dankjewel! :D Was het niet gelukt met de kussens en de gordijnen? Ik volg nu ook een cursus, ik vind het toch fijn om de basis eerst echt goed te leren in plaats van maar wat te doen zoals ik tot zover heb gedaan :)

  2. Cool dat je op les zit. Het is zo jammer dat zo weinig mensen (waaronder ikzelf) nauwelijks kunnen naaien. Het is veel beter om dat zelf te doen i.p.v. naar de Primark te gaan.

    1. Dankjewel! Helaas is hij een beetje strak uitgevallen (het rokje waar ik hem op gebaseerd heb, heeft meer rek) dus ik draag hem niet zo vaak. Maar wat is een ‘teut’? Dat woord heb ik nog nooit gehoord! :)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *