Mijn Europese roadtrip wishlist

Published by: 9

Europese roadtrip

Mijn leven is best druk de laatste tijd. Over een paar weken wordt ons huis opgeleverd (yes!), dus daar moeten we veel voor regelen en uitzoeken in de weekenden. Mijn tijd achter de naaimachine wordt opgeslokt door één project, namelijk het maken van een jurkje voor de bruiloft van mijn oom en tante. Tot zover gaat het niet zo heel goed, dus dat levert ook een bak stress op. Veel tijd om blogjes te typen (en vooral om foto’s te maken) blijft er dus niet over. En dat terwijl ik net lekker in het blog-ritme begon te komen!

Deze zomer wordt dus vooral gevuld met klussen en verhuizen. Voor werk begin ik ook aan een nieuwe opdracht waarbij ik veel verantwoordelijkheid krijg. We hebben eind augustus wel een kleine vakantie gepland, een citytripje naar Glasgow. Maar doordat zoveel mensen om me heen wel uitgebreid op vakantie gaan, begint het voor mij ook te kriebelen.

We houden ervan om met de auto een roadtrip te maken, het is gewoon superrelaxt om met eigen auto eropuit te trekken. Dus om toch een beetje vakantiegevoel te krijgen, zijn hier een aantal roadtrips door Europa (vanuit Nederland) die ik graag nog wil maken in de toekomst.

Wij proberen altijd in 2 dagen ongeveer 6 a 8 uur te rijden voordat we in het gebied van onze eindbestemming zijn. De trips die we al hebben gemaakt waren naar Praag, Kroatië en Slovenië en Noord-Italië, inclusief San Marino (waar de foto hierboven is gemaakt).

Roadtrip naar Wenen, Budapest en Bratislava

Deze drie hoofdsteden liggen zo dicht bij elkaar dat ze prima te combineren zijn in een roadtrip. Wenen staat sowieso al een tijdje op mijn wishlist. Het lijkt me een supermooie klassieke stad. Bratislava ligt vervolgens op een uur rijden en naar Budapest ben je nog een uurtje of twee kwijt.

Om een paar weken alleen maar in steden te zitten lijkt me eigenlijk wel een beetje te veel van het goede. Na een tijdje ben ik ook wel weer klaar met door de steden zwerven en wil ik de natuur in. Het lijkt er op dat in centraal-Slowakije er verschillende natuurgebieden liggen om ook de bossen en de bergen in te gaan. De regio staat ook bekend om klassieke mijnstadjes die uit de middeleeuwen stammen. Het klinkt als een mooie combi tussen stad, natuur en geschiedenis.

Roadtrip naar Duitsland

Tijdens onze vakanties zijn we vaak door Duitsland gereden, bijvoorbeeld toen we naar Zwitserland, Italië, Kroatië of Tsjechië gingen… Kortom: voor alle landen die oostelijk of zuidelijk van Nederland liggen, ontkom je er niet aan om door Duitsland te rijden. In Duitsland hebben ze fijne snelwegen en weinig snelheidslimieten, dus dat vinden we perfect. Maar ondanks dat we er vaak doorheen hebben gereden, we hebben weinig vakantie gehouden in Duitsland zelf.

Toch lijkt Duitsland me een prima bestemming en dan met name het zuidelijke gedeelte met het zwarte woud en de alpen. Een weekje lekker actief hiken en misschien klettersteig doen in de bergen lijkt me superleuk. Het indrukwekkende slot in Neuschwanstein wil ik ook een keer ‘in het echt zien’. Daarnaast wil ik nog een keertje terug naar Berlijn. Daar ben ik voor een dag geweest met een schoolexcursie en een jaar of tien geleden voor een concert. Toen ben ik er maar kort geweest, dus ik wil er zeker nog een keertje naar toe om de stad uitgebreid te bezoeken.

Roadtrip naar Kopenhagen

De hoofdstad van Denemarken is in ongeveer acht uur rijden bereikbaar. Ook deze Europese stad wil ik al een tijdje bezoeken, vooral ook omdat je wordt doodgegooid met blogjes over hoe ontzettend leuk deze stad is. Helaas heeft mijn vriend ooit een artikel gelezen over de “meest saaie steden van Europa” waarbij Kopenhagen op nummer één stond. Ik heb dus nog wat extra overredingskracht nodig, haha!

Bij Denemarken denk ik ook altijd aan Legoland, en dat zou ik uit pure nostalgie voor Lego nog wel eens willen bezoeken. Helaas ligt het op nog best wel een afstand van Kopenhagen. Misschien is juist een roadtrip door heel Denemarken een goed idee? Ook de The Cliffs of Møn zien er uit als iets wat ik niet wil missen!

Roadtrip naar Zuid-Engeland

Over indrukwekkende kliffen gesproken, de gigantische krijtrotsen bij Dover mogen er ook zijn! Via de chunnel kun je Engeland prima met eigen vervoer bereiken. Het is wel even wennen om links te rijden natuurlijk. Je zou zelfs helemaal door kunnen rijden naar het uiterste westelijke puntje van Engeland of een tripje naar Londen maken.

Volgens mij het landschap in Zuid-Engeland echt schitterend, met ruige kliffen, glooiende heuvels en eeuwenoude bossen. Stonehenge ligt ook in deze regio, daar wil ik ook zeker nog een keertje naar toe. Daarnaast waan ik me met al die kathedralen en kastelen snel in een Downton-abbey tijdperk waardoor Zuid-Engeland me nog extra aantrekt.

Roadtrip naar Montenegro

Het is misschien een beetje waanzin om helemaal naar Montenegro te rijden… Natuurlijk is het veel handiger om daar naartoe te vliegen en dan een auto te huren. Het idee kwam een beetje omdat we vorig jaar naar Kroatië zijn geweest, en dat zo goed is bevallen dat we weer terug willen naar Oost-Europa.

En als we dan toch in Kroatië zijn, dan lijkt Montenegro opeens ook niet zo ver weg meer. Het landschap ziet er echt schitterend uit, met name de Tara rivier Canyon. Dat is de diepste kloof van heel Europa. En dit bijna verticaal gebouwde klooster. In de kustplaats Kotor hebben ze zelfs een kattenmuseum! Wie kan dat nou weerstaan?!

 

Voorlopig blijft het nog bij dromen over deze roadtrips. Als jij nog goede tips hebt voor roadtrips vanuit Nederland, dan hoor ik het graag!

9 comments

 1. Madelon

  Ooh ik krijg ook helemaal roadtripkriebels van dit bericht! Ik heb ooit voor mijzelf een roadtrip door midden- en Zuid-Europa uitgetekend. Ik kan hem zo snel niet vinden, maar hij kwam langs Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Slovenië, Hongarije, Kroatië en allemaal heerlijke andere plekjes. Dat kasteel op de afbeelding bij Duitsland ben ik trouwens geweest, dat is zeker een aanrader!

  1. Karin Post author

   Dat klinkt als een fantastische route! Ik heb altijd het idee van “oh, als ik hier ben dan ligt xx in de buurt, en yy ook, dus die pakken we even mee” waardoor het toch best wel een uitgebreide reis wordt. Tof dat je in Neuschwanstein bent geweest! Hij staat al heel lang op mijn wishlist…

 2. Rowan

  Wat een heerlijk lijstje dit! Ik zou ook dolgraag door Engeland willen toeren met de auto. En een reisje naar Montenegro lijkt mij ook prachtig. Bedankt voor het linkje naar mijn artikel over Kopenhagen, super leuk! Ik was eerlijk gezegd een beetje bang dat Kopenhagen tegen zou vallen (juist omdat het zo’n hype is de laatste tijd). Maar ik vond het echt een hele leuke stad, een heerlijke sfeer, leuke hotspots/bezienswaardigheden én overal gekleurde huisjes, echt geweldig! ;-)

  1. Karin Post author

   Dankjewel! Montenegro ziet er ook uit als zo’n ontgonnen gebied voor toeristen ;) En graag gedaan, je inspireerde me om ook eens te gaan. Ik denk dat je juist niet te lang moet staan naar zo’n stad, en dat het dan helemaal prima is :)

 3. Nicole

  Wat een toffe bucketlist. Een aantal jaar geleden heb ik met mijn moeder een roadtrip gemaakt naar Kopenhagen, waarbij we ook een paar dagen in Hamburg geweest zijn. Het was een super trip!

  1. Karin Post author

   Bedankt voor de tip! 8 uur rijden is ook iets te veel van het goeie, goed om te weten dat Hamburg de moeite waard is voor een tussenstop van een paar daagjes :)

 4. Sheila

  Oh wat is Europa toch schitterend! Het is absoluut één van mijn favoriete continenten, maar het komt er nog niet van om er veel te reizen. Wel vroeger gedaan met mijn ouders, maar nu ga ik toch telkens verder. Maar ik ben echt gek op onze historische plekken. Dover wilde ik ook altijd bezoeken en dat heb ik gecombineerd met een paar dagen Londen. En dat Kopenhagen een saaie stad is, is toch persoonlijk? Berlijn is erg populair, maar daar heb ik weer niets mee. Ik ben er wel geweest, maar hoef er niet naar terug. Mooie lijst in ieder geval.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *